Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nepomohla mu ani petice spoluobčanů: Důchodci potvrdili 13 let za vraždu tchána

Autor: ČTK, ljš - 
1. února 2017
12:00

Vrchní soud v Olomouci potvrdil trest 13 let vězení pro sedmašedesátiletého Antonína Pospíšila z Bedihoště na Prostějovsku, který loni v březnu zastřelil podomácku vyrobenou zbraní svého tchána. Obžalovaný se k činu přiznal a jeho obhájkyně pro něj navrhovala mírnější trest, avšak neuspěla. Dvěma výstřely do hlavy pětaosmdesátiletého tchána vyvrcholily dlouhodobé spory mezi příbuznými.

Obhajoba dnes u soudu neúspěšně navrhla pro Pospíšila změnu kvalifikace jeho činu z vraždy na zabití. Trestní sazba by v tomto případě byla tři až deset let, zatímco u vraždy je 12 až 20 let. Podle vrchního soudu ale nelze Pospíšilův čin kvalifikovat jinak než jako vraždu. "V žádném případě zde nelze použít trestný čin zabití, neboť nebylo tak vážné rozrušení, které by opravňovalo obžalovaného jednat způsobem, jakým v tomto případě jednal," uvedl mluvčí Vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Pospíšil u soudu vraždu tchána označil za ohavný čin. Zdůvodnil jej tím, že otec jeho manželky byl panovačný a měl s nimi dlouhodobé spory. "Byl plný pýchy a arogance. Choval se k nám jako vzteklinou postižený pes," uvedl Pospíšil, který prý už nedokázal dál snášet jeho chování. Pospíšil zároveň odmítl námitku, že tchán už byl vzhledem ke svému věku ve špatném fyzickém stavu. "Měl dobrou fyzičku," podotkl.

V Bedihošti na podporu dosud bezúhonného Pospíšila sepisovali lidé petici. Pospíšil řekl, že po říjnovém propuštění z vazby jej lidé v obci při potkání dál zdraví. "Nikdo si přede mnou neodplivl ani mě nenazval vrahem," uvedl. Po poradě s obhájkyní Pospíšil zváží případné dovolání k Nejvyššímu soudu. "Je to pro mě těžké, protože můj zdravotní stav se ve věznici hrozně zhoršil. Toho pohybu tam nebylo. Necítím se vůbec dobře," řekl novinářům Pospíšil, který se podpíral francouzskými holemi.

Podle důchodce jeho tchán dlouhodobě šikanoval svoji dceru, obžalovaného manželku. Všichni bydleli v jednom domě, vztahy se ještě zhoršily, když tchánovi před lety zemřela žena. V den vraždy za ním podle jeho výpovědi přišla zničená manželka, že ji otec zase slovně napadl. Tak vzal pistoli a náboje a šel za ním do obývacího pokoje. "Já ho chtěl tou pistolí varovat, že pokud bude ubližovat mé manželce, tak mu taky ublížím," řekl obžalovaný. "Řekl jsem mu 'Nazdar'. A on na mě zakřičel, ať vypadnu," dodal. 

Nato přistoupil k tchánovi a dvakrát ho střelil do obou spánků. "Kdyby jevil známky života, střelil bych ho potřetí," prohlásil Pospíšil. Pak zavolal nahoru na manželku, že jí zabil otce a požádal ji, ať zavolá linku 158, kde ohlásil, že zavraždil svého tchána. Policie, na kterou čekal v kuchyni, jej poté zadržela.

Trest je souhrnný za vraždu a nedovolené ozbrojování. Pistoli si muž asi v roce 1975 vyrobil ve firmě, kde pracoval. Vrchní soud dnes kvůli špatnému zdravotnímu stavu poslal Pospíšila do věznice s ostrahou. Podle zákona by měl jít do věznice se zvýšenou ostrahou.

jana999 ( 1. února 2017 12:56 )

nechápu, jak se mohl od tu petici někdo podepsat, vražda to byla, když dědka nesnášeli měli se odstěhovat a bylo to

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání