Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pátrání po Míše (12) z Ústí nad Labem: Děsivá podobnost s případem Aničky Janatkové (†9)

  • Autor: lm - 
    4. 2. 2017
    18:47

    Případ více než dva týdny pohřešované Míši Muzikářové (12) z Ústí nad Labem veřejnosti v mnohém připomíná zmizení Aničky Janatkové (†9) z Prahy. A nemyslí si to jen lidé, mluví o tom i bývalý šéf mordparty Jiří Markovič. Jaké jsou spojitosti mezi těmito dvěma případy, které dělí více než šest let?

  • 1.Zmizely na cestě mezi školou a domovem

    Zmizení devítileté Aničky Janatkové nahlásili její rodiče 13. října 2010. Anička se kolem třinácté hodiny odpolední rozloučila při cestě ze školy se svými spolužačkami v ulici Pod Písečnou v Praze Troji. Do domu v nedaleké vilové čtvrti už ale nedorazila.

    Místa, která hrají klíčovou roli v pátrání po Aničce Místa, která hrají klíčovou roli v pátrání po Aničce | Blesk.cz

    Míša Muzikářová se ztratila pravděpodobně 11. ledna, kdy nepřišla do školy. Její matka nahlásila pohřešování tentýž den vpodvečer. Matka si nebyla jista, kdy přesně se dívka ztratila. Ráno kolem 5:00 odcházela do práce, dívku ale nekontrolovala. Podle německého psovoda se speciálně vycvičenou fenkou saské policie Hippie se Míša ztratila zhruba 400 metrů od svého bydliště na cestě do školy, po které denně běžně chodila. Míša to měla stejně jako Anička do školy poměrně blízko a chodila pěšky.

    Míša zmizela ve středu ráno. Do školy, která je od jejího bydliště vzdálena 400 metrů už nedošla, věci s sebou ale měla. Míša zmizela ve středu ráno. Do školy, která je od jejího bydliště vzdálena 400 metrů už nedošla, věci s sebou ale měla. | Google Maps, Policie ČR

  • 2.Poznávací znamení: batoh

    Důležitým poznávacím znamením u obou školaček byl jejich batoh. Anička měla u sebe fialový se srdíčky. Ten byl v den zmizení s pomocí psovoda vypátrán pod hromadou stavebního materiálu na opuštěné zahradě. Služební pes ale pachovou stopu ztratil a policisty k Aničce nezavedl.

    Stejně pátrají policisté po batohu ve spojitosti s Míšou Muzikářovou. Dívka s sebou měla růžový školní batoh značky NIKE. Doposud ale nebyl vypátrán.

    Batoh Aničky Janatkové Batoh Aničky Janatkové | archiv Blesku

  • 3.Psovodi

    Důležitou roli hrají v obou případech psovodi. V případě Aničky Janatkové služební psi vypátrali její batoh a lahev na opuštěné zahradě. Pomoci s případem přijeli policii i psovodi ze Slovenska.

    V terénu jsou také psovodi. V terénu jsou také psovodi. | Petr Merta

    I v případě Míši přijel na pomoc profesionální psovod ze zahraničí. Do pátrání se zapojil speciálně vycvičený pes saské policie s psovodem Jörgem Kempem. Z jeho poznatků vyplynulo, že se Míša ztratila zhruba 400 metrů od svého bydliště na cestě do školy. S největší pravděpodobností tam nastoupila k někomu do auta.

    Po Míše (12) v pátek pátrala fena bloodhounda Hippie z Německa. Po Míše (12) v pátek pátrala fena bloodhounda Hippie z Německa. | Jana Ulrichová

  • 4.Pátrání za hranicemi

    Když se Anička ztratila, tak policisté informace o pohřešované dívce předali do Schengenského informačního systému a Interpolu. Zvláštní opatření přijala i cizinecká policie na letištích. I Míšu hledají za hranicemi, po dvanáctileté dívce je vyhlášeno pátrání v celém schengenském prostoru. V databázi Interpolu ale nefiguruje.

    Případ ztracené Míši připomíná bývalému šéfovi mordparty Jiřímu Markovičovi vraždu Aničky Janatkové. Případ ztracené Míši připomíná bývalému šéfovi mordparty Jiřímu Markovičovi vraždu Aničky Janatkové. | archiv

  • 5.Podezřelí

    V případě Aničky už téměř od počátku figuroval jako podezřelý 41letý recidivista Otakar Tomek z Mostu. Ten byl zadržen sedm dní po vyhlášení pátrání poté, co jeho DNA policisté našli na nalezených věcech Aničky. Jeho otisky byly navíc na pracovním nářadí u jednoho z rozestavěných domů v blízkosti. Tomek před soudem spáchal sebevraždu.

    Vrah Aničky Otakar Tomek - policisté v jednu chvíli netušili, kde se nachází. Vrah Aničky Otakar Tomek - policisté v jednu chvíli netušili, kde se nachází. | archiv Blesku

    V případě Míši policisté neuvedli, jestli mají podezřelé. „Do současné doby byly provedeny desítky výslechů osob z Míšina nejbližšího okolí. Jednalo se o výslechy matky, babičky, přítele a bývalého přítele matky, biologického otce, příbuzných a rodinných známých. Tento okruh se ale samozřejmě dále rozšířil na širší okruh rodiny, jako jsou příbuzní příbuzných a známí známých,“ řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Podle informací Seznam.cz byl ale hlavním podezřelým Ota S., bývalý přítel matky, který byl několikrát na výslechu a absolvoval i detektor lži.

    Kdo jsou muži pohybující se kolem případu pohřešované Míši? Kdo jsou muži pohybující se kolem případu pohřešované Míši? | Facebook.com, Archiv Blesku
  • 6.Podezřelí spáchali sebevraždu

    Dvě zmizelé školačky, dva podezřelí jménem Otakar, kteří spáchali sebevraždu...

    Policie v případu Aničky od počátku podezírala mnohokrát trestaného zloděje Otakara T. (†41). Soudce ho ale po zmizení dívky do vazby neposlal. Policisté ho přesto v březnu 2011 zadrželi znovu. A to poté, co bylo tělo Aničky nalezeno.

    O tom, že Otakar T. Aničku znásilnil a zabil, měli policisté jen nepřímé důkazy. Soudce ale rozhodl o jeho umístění vazby. Tam se Otakar T. po několika dnech oběsil a později v nemocnici zemřel.

    Nyní jako by se část hrůzného případu Aničky znovu opakovala. Údajný hlavní podezřelý – Otakar S. (†38) – náhle spáchal sebevraždu. Měl se oběsit. Policisté si z místa činu odvezli jeho auto.

    854957:gallery:true:true

  • 7.Dopis na rozloučenou

    Zda Otakar S. zanechal dopis na rozloučenou, policie neuvedla, podle informací Aha! ale v bytě, kde svůj život ukončil, nic nenechal.

    Otakar T. zanechal dva dopisy na rozloučenou, oba adresoval své družce. Co v nich stálo, policie neuvedla. Roušku tajemství poodhalil psycholog Slavomír Hubálek, který vypracovával odborný posudek. Co o Otakaru T. uvedl?

    „Chtěl odvést pozornost k banálním krádežím vrtaček, hoblíků a prodlužovacích šňůr. Jsem přesvědčen, že hrál na to, aby byl znovu odsouzen na dva roky za majetkovou trestnou činnost.“

    „Dospěli jsme ke dvěma hypotézám. Zaprvé: čin nebyl plánovaný. Záměrem obviněného bylo zmocnit se klíčů od domu s cílem ho vykrást. Při přetahování o klíče se psychopatický pachatel v kontaktu s tělem dítěte sexuálně vzrušil, dítě obnažil a sexuálně zneužil a pak usmrtil jako svědka.“

    Druhá hypotéza: „Při dlouhodobém sledování rodiny obviněný dívku vnímal jako atraktivní erotický objekt, vzbudila se v něm dosud ukrytá sexuální deviace z okruhu pedofilního sadismu. A roli sehrála i závist. Čin by tak byl plánovaným sexuálním útokem a byl přiživený závistí a psychopatickou iracionální odplatou za neúspěšný, zpackaný životní příběh.“

    Hlavní podezřelí v případech Aničky a Míši: Otakar T. (†41, vlevo) a Otakar S. (†38, vpravo) Hlavní podezřelí v případech Aničky a Míši: Otakar T. (†41, vlevo) a Otakar S. (†38, vpravo) | archiv Blesku

  • 8.Jen je vyslechli...

    V případě Míši policisté neuvedli, jestli mají podezřelé. „Do současné doby byly provedeny desítky výslechů osob z Míšina nejbližšího okolí. Jednalo se o výslechy matky, babičky, přítele a bývalého přítele matky, biologického otce, příbuzných a rodinných známých. Tento okruh se ale samozřejmě dále rozšířil na širší okruh rodiny, jako jsou příbuzní příbuzných a známí známých,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Podle informací Seznam.cz byl ale hlavním podezřelým Otakar S. (†38), bývalý přítel matky, který byl několikrát na výslechu a jeden absolvoval i na detektoru lži.

    Policisté  prohledávali okolí domu a školy, kde se Míša ztratila. Policisté prohledávali okolí domu a školy, kde se Míša ztratila. | Foto Blesk - Jana Ulrichová

    V případě Aničky už téměř od počátku figuroval jako podezřelý recidivista Otakar T. (†41) z Mostu. Ten byl zadržen sedm dní po vyhlášení pátrání poté, co jeho DNA policisté našli na nalezených věcech Aničky, mělo jít o sperma. Jeho otisky byly navíc na pracovním nářadí u jednoho z rozestavěných domů v blízkosti. Soud na něj neuvalil vazbu, a proto ho musela policie propustit. Do vazby ho soudce poslal až poté, co se 16. března 2011 našlo tělo zavražděné školačky.

    Do pátrání byly nasazeny desítky policistů. Do pátrání byly nasazeny desítky policistů. | Petr Merta

  • 9.Počasí nepřeje hledání

    Tělo Aničky bylo nakonec nalezeno v místě, které již dříve bylo nesčetněkrát prohledáváno, poprvé hned 13. října, tedy v první den hledání. Tělo leželo hluboko pod povrchem a svou roli sehrálo i počasí. „Tělo bylo pod povrchem země v jakési nestandardní hloubce. Tehdy nebylo v silách speciálních psů toto místo označit, je to mimo jejich schopnosti. Nyní bylo ve velmi malém prostoru odkryto divokou zvěří,“ vysvětlovat tehdejší policejní prezident Petr Lessy. Anička tak byla nalezena až 16. března a policisté přiznali, že k tomu pomohlo i oteplení.

    Říjen 2011: Místo je obsypáno květinami, jsou tam plyšové hračky a hořící svíčky. Říjen 2011: Místo je obsypáno květinami, jsou tam plyšové hračky a hořící svíčky. | Blesk – Martin Hurda, David Malík, Richard Veselý

    Podle šéfa kriminálky Martina Charváta hledání Míši Muzikářové rovněž komplikují tuhé mrazy. V Ústí totiž v den jejího zmizení napadlo několik desítek čísel sněhu, který mohl překrýt všechny stopy. „Počasí je jednoznačně proti nám. V případě, že tělo leží někde v přírodě, je vysoce pravděpodobné, že ho najdeme, až když sníh roztaje,“ řekl magazínu Týden Charvát.

    Policisté v pondělí prohledávali okolí domu a školy, kde se Míša ztratila. Policisté v pondělí prohledávali okolí domu a školy, kde se Míša ztratila. | Foto Blesk - Jana Ulrichová

     

     

    VŠE O MÍŠE MUZIKÁŘOVÉ NAJDETE ZDE>>

     

sportak ( 4. února 2017 20:27 )

Takový Blesk vydal minulý týden, nemá co, nové nic.

aIIahakbar ( 4. února 2017 20:21 )

Co mají společného? Obě už nežijí.

Azorek ( 4. února 2017 19:24 )

Gratuluji k dalsímu obšlehlýmu članku. "Když nemáš co tak to opiš" je koukám Vaše heslo co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání