Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ztracená Míša bude případ jako Anička Janatková, obává se exšéf mordparty Markovič

28. ledna 2017
12:09

Více než dva týdny je nezvěstná 12letá Michaela Patricia Muzikářová z Ústí nad Labem. Po tak dlouhé době se všichni začínají obávat nejhoršího. Šéf ústecké kriminálky Martin Charvát naznačil, že pokud se Míše něco stalo, její tělo najde policie až na jaře. V pondělí policisté v okolí Míšina bydliště tyčemi prohledávali hluboké závěje sněhu, nyní optimismu do případu nepřilil ani bývalý šéf pražské mordparty Jiří Markovič.

Policie prověřila přes dvě stovky podnětů, vyslechla příbuzné, přátele i nejbližší okolí dívenky, vyhodnocuje její komunikaci na sociálních sítích, ale stále nic. Jediným vodítkem je pachová stopa, kterou zachytil speciálně vycvičený pes z Německa.

Nalezení dalších stop bude už spíše náhoda,“ cituje server TN.cz slova bývalého šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče. Podle něj na to uplynula už příliš dlouhá doba. Ze své letité praxe, během níž vyšetřoval například vraždy několika žen sadistou Ladislavem Hojerem nebo případ tzv. spartakiádního vraha Jiřího Straky, ví, že i po delší době může stále přijít něco, co policii posune dál. „Nyní se však stále může objevit člověk, který pomůže případ někam posunout. Tedy svědek. Možná si někdo na něco vzpomene,“ řekl Markovič.

Optimistický však příliš není. „Může se stát, že pachatel už prošel rukama kriminalistů a lhal. Pokud budou viníka vyslýchat opakovaně, mohou mu prasknout nervy a vše přizná,“ nechal se slyšet Markovič. „Myslím si, že se jedná o podobný případ, jako byla vražda Aničky Janatkové,“ vyřkl nejčernější obavy bývalý detektiv.

Michaela Patricia Muzikářová je asi 155 až 160 centimetrů vysoká, hubené postavy. Má lehce zvlněné hnědé vlasy na ramena, má šedé oči a nosí brýle s fialovými obroučkami. V době odchodu z domova měla na sobě pravděpodobně prošívaný kabát ke kolenům a tmavé kozačky s bílou kožešinkou. S sebou měla růžový školní batoh značky Nike.

Případ Aničky Janatkové

Devítiletá Anna Janatková zmizela cestou ze školy 13. října 2010 v pražské Troji. Ještě týž den našli policejní psi v opuštěných zahradách pod těžkou betonovou deskou Aniččinu lahev s pitím a školní batoh. Do rozsáhlého pátrání po blonďaté holčičce se zapojil také Interpol. Týden po Aniččině zmizení policie zadržela podezřelého recidivistu Otakara T., který je zavedl zpět na místo, kde byly nalezeny dívčiny věci. Jeho DNA odpovídala vzorku nalezenému na školní tašce, podle policie se na místě ukájel. Muž byl obviněn ze zbavení osobní svobody, podstoupil také výslech na detektoru lži, ale soud vazbu odmítl a 41letý muž byl vyšetřován na svobodě.

Její ostatky byly nalezeny až téměř po půl roce, 16. března 2011, zahrabány v polorozrytém hrobu v zahrádkářské kolonii nedaleko jejího bydliště. Místo předtím sice několikrát kriminalisté prohledávali, nicméně podle informací policie nebylo ve schopnostech psů ho najít, protože bylo hluboko pod povrchem. Nález se povedl až při zkoušení nové technologie na pátrání osob, přispělo k tomu i teplé počasí. Svůj podíl měla i divoká zvěř, která tělo částečně poodhalila. Policisté opět zadrželi Otakara T., oficiálně kvůli majetkové trestné činnosti.

Pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Hlavního podezřelého policie obvinila z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Soud jej následující den vzal do vazby. 21. března se Otakar T. pokusil ve své cele v pankrácké věznici oběsit. Nechal dopis na rozloučenou, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal. Zemřel o dva dny později ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích.

29. dubna 2011 pražské městské státní zastupitelství oznámilo, že zastavilo trestní stíhání Otakara T., protože stíhání nelze vést proti zemřelému. Zároveň uvedlo, že na základě uzavřeného řetězce nepřímých důkazů byl s vysokou mírou pravděpodobnosti skutečně pachatelem dívčiny vraždy a znásilnění.

zdonekk ( 31. ledna 2017 08:28 )

Ukazka jak se chovají černy tlamy v civilizaci..tohle chceme??? https://t.co/olAQKicB47

osol ( 29. ledna 2017 14:01 )

suhlas dodora

dodora ( 29. ledna 2017 13:38 )

Vy měříte lásku na peníze ? Jak takovouhle krávovinu můžete vůbec vypustit z pusy. Otec Aničky nabídl odměnu, protože na to měl prostředky, co má asi nabídnout máma Míši ? Jinak se obě mámy chovaly stejně, obě byly v péči psychologů a nevycházely z domu. Tak tady neplácejte blbosti.

radka1 ( 29. ledna 2017 13:15 )

Aničku rodina milovala, chtěli zaplatit vykupne, mišku Matka nehleda asi vy proč,

sabartnok ( 29. ledna 2017 13:00 )

 Psali že asi 5000 ročně, ale většina se najde živá a zdravá. Píše se o těch, kde není stopa - v kategorii dítě v ohrožení. To s tím chlapečkem si pamatuji. Spekulovalo se o únosu. Možností příkladů je hodně, např. KAMPUSCHOVÁ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání