Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tonička (5) zmizela před 10 měsíci: Únosce s českou holčičkou dopadli ve Švédsku

Cizinec před 10 měsíci unesl malou Toničku: Policie ve Švédsku ho konečně dopadla.
Cizinec před 10 měsíci unesl malou Toničku: Policie ve Švédsku ho konečně dopadla.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, dce - 
27. ledna 2017
13:58

Policie téměř po deseti měsících odvolala pátrání po pohřešované pětileté Toničce ze Semil. V té souvislosti byl ve Švédsku zadržen její otec Erwin, čtyřicetiletý Švéd. Ve čtvrtek bylo dítě předáno matce.

Muž i přes rozhodnutí soudu nevrátil loni 3. dubna malou Antonii do péče její matce, své bývalé přítelkyni. E-mailem jí tehdy pouze napsal, že si s dcerou užije prázdniny. Policie po obou krátce poté vyhlásila pátrání, muže ale zatkla až švédská policie před několika dny. „Zadržen byl na základě evropského zatýkacího rozkazu. Čeká se na další rozhodnutí tamních justičních orgánů,“ uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Proti vydání muže do České republiky je spolek K 213, který se věnuje obhajobě rodičovských práv. Sdružuje především otce, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. V tiskovém prohlášení vyzývá spolek švédskou stranu, aby ignorovala mezinárodní zatykač a muže propustila. Podle spolku by se muži v republice nedostalo spravedlivého procesu.

„Prohlašujeme, že jsme připraveni plně se švédskými justičními orgány spolupracovat a předložit jim stovky a stovky důkazů o mrzačení dětí českou justicí, stejně jako o naprosté ignoraci nejen mezinárodního, ale i vnitrostátního práva, které diskriminaci rodičů oficiálně samozřejmě neumožňuje, přesto se masově děje,“ uvedl spolek v prohlášení podepsaném jeho předsedou Jiřím Fialou.

Cizinec před 10 měsíci unesl malou Toničku: Policie ve Švédsku ho konečně dopadla. Cizinec před 10 měsíci unesl malou Toničku: Policie ve Švédsku ho konečně dopadla. | archiv Blesku

prycsnima ( 27. ledna 2017 16:53 )

 Opravdu pravý švéd. Už se rozneslo že ve švédsku si Ahmedi a Yusufové nechávaji změnit jména na běžná evropská? Ale je to pravda.

amgal ( 27. ledna 2017 15:41 )

Matka , když unese svoji dceru,je v právu a když ji unese vlastní otec, tak je to špatně? To není únos.měli by se domluvit jako rozumní rodiče.

istyl ( 27. ledna 2017 14:42 )

a asi tech unosu malych deti bude pribyvat...to je ta druha strana zrusenych hranic, tedy svobodného pohybu osob...

hanka666 ( 27. ledna 2017 14:28 )

Prý švéd....chachacha....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání