Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Použij kýbl! Studentka vysoudila přes 32 milionů korun za to, že nesměla na WC

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Eva Fornálová, scom)
Autor: ČTK - 
27. ledna 2017
06:49

Bývalá studentka střední školy v San Diegu v Kalifornii vysoudila od školských úřadů 1,25 milionu dolarů (asi 31,6 milionu Kč) za to, že jí učitelka nedovolila odskočit si na toaletu, ale přiměla žákyni ulevit si do kbelíku. O verdiktu informovala místní, celostátní i zahraniční média, včetně webu britské stanice BBC.

Úřady nejprve odmítly odškodnit studentku původně požadovanou částkou 25 000 dolarů (asi 632 000 Kč) za incident, který se odehrál v roce 2012. Dívka, které je nyní 19 let, tvrdí, že učitelka jí během vyučování nedovolila odskočit si na toaletu, přestože to naléhavě potřebovala. Ale místo toho jí nařídila, aby použila v šatně sousedící s třídou kbelík a ten pak vyprázdnila do výlevky.

„Něco takového by se nikdy nemělo stát čtrnáctileté dívce, která právě nastoupila do školy!“ rozhořčil se advokát studentky Brian Watkins.

Ponižující příkaz učitelky podle žaloby vystavil studentku posměškům a oplzlostem a přivodil deprese. Dívka, která musela dvakrát změnit školu, se pokusila o sebevraždu. I po pěti letech stále podstupuje terapii.

Advokátka školského odboru naopak tvrdila, že učitelka nezamýšlela žákyni zahanbit, ale pokoušela se o alternativní řešení, protože se mylně domnívala, že během zkrácené vyučovací hodiny, trvající jen 25 minut, jsou podobné přestávky přísně zakázány. „Kvůli chybě v úsudku si (učitelka) myslela, že je to dobrý nápad,“ prohlásila Katheryn Martinová.

Porota nicméně kromě odškodného ve výši jeden a čtvrt milionu dolarů (přibližně 30 milionů) přisoudila dívce také 41 000 dolarů (zhruba milion korun) na úhradu léčebných nákladů.

 Samozřejmě jsme s rozsudkem nespokojeni a zvážíme v příštích týdnech, zda se odvoláme,“ uvedla mluvčí školského úřadu Shari Winetová.

Učitelka podle právníka nebyla nijak potrestána, dokud incident nezačaly vyšetřovat úřady. Ty ji pak odeslaly na placené volno a do školy se již nevrátila. Škola se dívce a její matce dodatečně omluvila a také objasnila, že je povoleno si odskočit na toaletu.

žanyn ( 27. ledna 2017 12:10 )

Schizofrenie. Tanec kolem peněz, to je to nejhorší v téhle době. Všechno převádět na peníze. (Za takovou blbinu dávat peníze). Prostě měli dotyčné učitelce (učiteli) splácet stejně. Zařídit stejné ponížení. Stejně jako tomu bylo kdysi u sex. harašení. Žádné soudy. žádné peníze, ale facka jako hrom. A nebo za horší provinění nářez. A opět legálně. To byly pro delikventy daleko účinnější prostředky - a zabíraly. Soudy se hrabou v blbinách a tunelované miliardy vyjdou do ztracena....

sores ( 27. ledna 2017 10:51 )

Takové odškodné se dává jedině ve vyspělém státě hlavně v USA! U nás by se jí soudce vysmál a nedostala by ani kačku a ještě by jí zaťukali na čelo.U nás se musí hodně let bojovat za pravdu natož o prachy.Jsme černobílej cikánov.

bre-burda ( 27. ledna 2017 10:14 )

To bychom mohli mít také problém. Učím na vysoké škole. Při písemkách, aby nedocházelo k opisování pomocí chytrého telefonu či ukrytého "taháku" také nejsme rádi aby zkoušení opouštěli svá místa. Je jim doporučeno, aby si šli ulevit předem a pak vymezený čas strávili na svém místě. - Samozřejmě ho nepošleme na kbelík ani ho nebude doprovázet dohled, ale když to bude chtít student vyhrotit a uniknout nepříznivé klasifikaci, má šanci pod touto záminkou ukončit nebo ovlivnit svoje zkoušení. Asi budeme muset nařídit nošení plen Pampers na úkor školního rozpočtu ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání