Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lyžařka (11) vjela na Dolní Moravě do stromu: Lékaři ji museli oživovat

Lyžařka (11) vjela na Dolní Moravě do stromu: Lékaři ji museli oživovat (ilustrační foto)
Lyžařka (11) vjela na Dolní Moravě do stromu: Lékaři ji museli oživovat (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: dce, ČTK - 
21. ledna 2017
18:08

Sobotní jasná obloha vylákala na hory velké množství lyžařů. Bohužel pro dvě lyžařky den skončil v nemocnici. Jedenáctiletá dívenka v plné rychlosti narazila do stromu a vrtulník ji musel transportovat do hradecké nemocnice. Druhá lyžařka utrpěla zlomeninu nohy při srážce s jiným lyžařem na Lipně.

Na sjezdovce v Dolní Moravě na Orlickoústecku se dnes vážně zranila jedenáctiletá dívka. Lyžařka vylétla z trati mezi vzrostlé stromy a v plné rychlosti do nich narazila. "Vrtulník ji transportoval do hradecké nemocnice," informoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

"Na místo jsme dorazili na lyžích, technika se tam nemá šanci dostat. Zjistili jsme, že zraněná je v bezvědomí a svědci nehody už zahájili laickou resuscitaci," uvedl.

Dívka utrpěla několik velice vážných poranění končetin, trupu i hlavy. Horští záchranáři ji naložili na saně a sjeli s ní na konec sjezdovky. Mezitím přiletěl vrtulník, který nemohl na sjezdovce přistát, záchranáři z něj proto vyskočili a zraněnou dívku si převzali. Stroj poté dosedl na parkoviště.

"Posádce vrtulníku se podařilo obnovit během transportu spontánní srdeční aktivitu a dívku poté ve velmi vážném stavu předala na traumacentrum v Hradci," uvedl mluvčí mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Jednačtyřicetiletá lyžařka dnes utrpěla těžké zranění v lyžařském areálu Kramolín v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku. "Záchranářský vrtulník ženu se zlomeninou nohy transportoval do českobudějovické nemocnice," o tom informoval Aleš Fejfar z Horské služby Šumava, který na místě zasahoval. Na stejné sjezdovce se dva lyžaři srazili už v pátek.

Nehoda se stala dnes dopoledne. Starší muž do lyžařky narazil v plné rychlosti. "Pán žádné zranění neměl, ale žena po nárazu utrpěla zlomeninu pravé dolní končetiny," uvedl Fejfar. Shodou okolností se podobná nehoda s těžkým zraněním na stejné sjezdové trati stala už v pátek. Na sjezdovce se srazili dva muži ve věku 21 a 45 let. Vrtulník je transportoval k ošetření do nemocnice.

"Musím opět důrazně apelovat na návštěvníky hor, aby nepodceňovali aktuální situaci na sjezdových tratích. Počasí i sněhová pokrývka přejí lyžování a tratě na Šumavě jsou v těchto dnech skoro až přeplněny," varoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že takřka stejný případ ve stejném skiareálu během dvou po sobě následujících dnů je neobvyklý a jen ukazuje, jak lyžaři málo dodržují zásady bezpečnosti.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání