Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vlezte mi na záda, nikam nejdu!

Autor: red, jad - 
28. března 2006
17:00

Všichni si ještě pamatují neradostné období povodní před pár lety a už je to tu zase!

V ukřičený protest se změnila snaha policie o evakuaci dvojice partnerů z chatové kolonie v Třebíči. Chataři Eva Kovaříková (53) a její přítel Jan Coufal (63) odmítli včera opustit svoji chatu před rozvodněnou řekou Jihlavou. "Řekli jsme jim, že jestli s námi okamžitě neodejdou, další případné záchranné práce na jejich odvezení z chaty již půjdou na jejich vrub a budou je muset zaplatit," popsal neúspěšné jednání s dvojicí chatařů jeden ze strážníků, kteří se k nim ještě přebrodili. Eva Kovaříková se svým přítelem v chatě žijí již osm let. "Nikam nepůjdeme," křičela ze dveří chaty přes rozvodněnou běsnící řeku. "Zůstáváme tady na protest. Za tohle všechno může povodí Moravy a tady naše radnice. O koryto řeky se nikdo léta nestará a takhle to dopadá každý rok," vzkazovala chatařka policistům na břehu. Korytem řeky se v té chvíli valilo přes 70 kubíků vody za vteřinu. Což byl více než trojnásobek běžného průtoku. "Tohle se opakuje skutečně každý rok. Nikdy se tam odtud nechtějí hnout a ještě nám nadávají," řekl Blesku jeden z policistů. Ti se spolu se strážníky oba partnery marně pokoušeli přemluvit k opuštění nebezpečného místa. "Přežili jsme to tady pokaždé, tak to přežijeme i nyní," křičela přes vodu Eva. "O tu řeku se tady skutečně nikdo nestará. Koryto je zanesené blátem a pak dochází k takovým povodním. Voda nemá kudy odtékat," zastávala se obou chatařů kamarádka ze sousedství Irena Bláhová. Potvrdila Blesku, že oba ve své chatě už několik povodní přežili. Od včerejšího večera hasiči a policisté pátrají po chlapci (5), který zmizel ve vpusti na zahradě domku v Boňově na Třebíčsku. Jednou z variant je, že na vpusti chyběl poklop, aby voda z tajícího sněhu mohla odtékat.


Nejohroženější místa Střední Čechy: * Mrlina ve Vestci Jižní Morava: * Dyje v Janově * Morava ve Strážnici * Svratka v Židlochovicích Jižní Čechy: * Lužnice v Bechyni a Nové Vsi * Stropnice v Pašínovicích * Malše v Roudném Východní Čechy: * Loučná v Cerekvici * Novohradka v Uhřeticích * Chrudimka v Nemošicích * Dědina v Mitrově * Doubrava v Pařízově Severní Morava: * Odra v Ostravě a v Loučkách * Třebůvka v Lošticích Severní Čechy: * Labe v Ústí
Stoupající Labe zastavilo dopravu! Třetí stupeň povodňové aktivity byl včera odpoledne vyhlášen na řece Úslavě v Plzni. V městské části Plzeň-Koterov už byly pod mostem použity pytle s pískem. Pytle byly preventivně připraveny i pro ulici Pod chalupami, která bývá jako první ohrožena vodou z rozlité řeky. Druhý stupeň povodňové aktivity je vyhlášen pro řeku Klabavu. Také Labe v Ústí nad Labem rychle stoupá. Včera dopoledne zaplavilo silnici pod Benešovým mostem a doprava musela být přesměrována přes centrum města. Na řece byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Dnes by měla hladina dosáhnout 720 centimetrů. Mimo jiné zaplaví křižovatku pod Větruší a znemožní příjezd do města od Lovosic. "Hrozí i zatopení křižovatky U pěti oblouků, místo trolejbusů pojedou do Krásného Března autobusy s náhradní trasou přes Střekov," vysvětlil primátor Petr Gandalovič. Pod vodou je i silnička z Děčína do Dolního Žlebu, osada u hranic je tak přístupná pouze vlakem. Na řadě míst Ústeckého kraje zasahují profesionální i dobrovolní hasiči, čerpají vodu ze sklepů a odstraňují překážky z vodních toků. Metr vody natekl do suterénu domu v Jablonném na Českolipsku. Hasiči ji odčerpali z místnosti o ploše 12 metrů čtverečních. "Lokální záplavy už ustupují. První stupeň povodňové aktivity trvá jen na Ploučnici u Stráže pod Ralskem. Poslední měření tam ukázalo 101 centimetrů," konstatovala mluvčí krajských hasičů v Liberci Iva Michalíčková. S hrůzou v očích sledovali přeplněná koryta řek lidé v Královéhradeckém kraji. Nejvyšší třetí povodňový stupeň včera platil na Dědině na Rychnovsku. V obavách ze zatopení domovů byli zejména obyvatelé obce Ledce, kterou tato řeka přímo protéká. Během dopoledne se vylila z koryta a začala se valit do okolních zahrad, sklepů i přízemí domů. Druhý stupeň pohotovosti platil v Královéhradeckém kraji na řece Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově a na Orlici v Týništi nad Orlicí. "Předpokládáme však pokračování vzestupů průtoků ve všech tocích s dosažením dalších stupňů povodňové aktivity," varoval přitom na příští dny Jiří Petr z dispečinku vodohospodářů Povodí Labe.
Černá předpověď: Pršet bude do konce týdne! To je nadělení! Nejméně do konce týdne bude s malými přestávkami stále pršet. Navíc bude i teplo a sníh, který tu zůstal po zimě, bude tát. Ve dne můžeme počítat s teplotami dnes do 13 stupňů, zítra do 15, o víkendu až do 16 stupňů. Začátkem příštího týdne déšť konečně zeslábne a taky se trochu ochladí. Na horách se znovu objeví sněhové vločky, případně sníh s deštěm. V nížinách ochlazení moc nepocítíme. Teploty se mají pohybovat mezi deseti až 15 °C.
Praha se topí v desetileté vodě! Už je to tady zas! Povodně ohrožují i Prahu! Metropole se připravuje na desetiletou vodu. Na Vltavě byl včera večer vyhlášen druhý povodňový stupeň. Zábrany už chrání Kampu. V pohotovosti je i dopravní podnik, energetici, hasiči, policie a armáda! V ohrožení je i zoologická zahrada, hlavně pavilón goril v její spodní části! Připravuje se evakuace více než tisícovky zvířat! Vltava stále stoupá! Na celém území metropole vyhlásil včera večer krizový štáb města druhý stupeň povodňového nebezpečí. Magistrát už proto uzavřel Čertovku a vyklidil náplavky. Zábrany stojí v Divadelní ulici, v části Prahy 7 a uzavřeny budou podchody ve Stromovce a pod tramvajovou tratí v Modřanech. Uzavřena byla i těsnící vrata u hotelu Four Seasons. V Praze 5 byl před 15 hodinou uzavřen podjezd v ulici Spodní, kde bylo 30 centimetrů vody. Ve stejné době byla v Praze 7 pro dopravu uzavřena část komunikace Varholíkova - úsek pod mostem Barikádníků. Včera v podvečer se zábrany začaly stavět na Kampě. Během noci má být zahájena výstavba dalších zábran v oblasti Smíchova, Starého Města, všech nábřeží, Holešovic, Troje a Sedlce. "Většina protipovodňových ochran by měla stát do deseti hodin od vyhlášení druhého povodňového stupně," sdělil primátor Pavel Bém. Podle jeho slov se má stavět během noci, aby ráno nenastal dopravní kolaps. Pod kontrolou je i metro. Na případnou evakuaci se připravuje Nemocnice na Františku a v ohrožení je i zoologická zahrada. "O případné evakuaci rozhodneme ráno. Týkala by se více než tisícovky zvířat," řekl včera odpoledne ředitel zahrady Petr Fejk. Je kontrolována také stoková síť. Podle prognóz by hladina Vltavy měla v Praze kulminovat ve čtvrtek ráno, stav by měl dosáhnout maximálně třetího povodňového stupně.
Vestec museli evakuovat! Nejčernější obavy obyvatel Vestce na Nymbursku se naplnily! Ohrozila je stoletá voda! Všech 350 obyvatel muselo svůj domov včera večer opustit. Vesnici stále hrozí nebezpečí z říčky Mrliny, jejíž hladina stoupla na tři a půl metru. Přesně v 18.30 začala evakuace obce. "Není jiné řešení! Existuje velké nebezpečí, že se u Mrliny protrhnou hráze," řekl starosta Vestce Jaroslav Janata. Ti, co neodjeli k příbuzným, měli náhradní ubytování v tělocvičně v sousedním Hrubém Jeseníku. Ve vesnici monitorovaly situaci celou noc tři jednotky hasičů. "Kdy se lidé budou moci vrátit domů? Až pomine třetí stupeň povodňového nebezpečí," prohlásil velitel zásahu Jiří Vetešník. Drama zažili i obyvatelé domova důchodců ve Všestupech na Mělnicku. Ti byli včera na příkaz hejtmana Petra Bendla také evakuováni.
Řítí se na nás 1100 "Mácháčů" Fantastické množství vody se ještě skrývá ve sněhu. Jako by se na Česko mělo vylít 1100 Máchových jezer. Roztát má totiž ještě 60,6 miliardy hektolitrů vody! A do toho prší a bude pršet. Nejvíce vody zadržuje sníh v povodí Vltavy po přehradu Orlík, na druhém místě je Labe v úseku po Přelouč. Ve výčtu ještě včera večer chybělo povodí Jizery po Železný Brod. Minulý týden tam bylo ve sněhu 2,28 miliardy hektolitrů vody, od té doby ho ale část už odtála. Odhadem tam teď zbývá už jen asi 36 "Mácháčů".

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání