Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muslimské šátky opět u soudu: Naštvaný Klaus a vykázaná veřejnost

Autor: Marcel Mihalik, všm/čtk - 
18. ledna 2017
15:00

Obvodní soud pro Prahu 10 pokračoval v projednávání žaloby somálské dívky na Střední zdravotnickou školu. Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdí, že jí instituce nepovolila nosit hidžáb, a tím ji nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání. Škola to popírá. Soud probíhal opět za velkého zájmu veřejnosti. Justiční stráž na místě nezvládla situaci, fronty se táhly až ven před budovu. Kvůli vyrušování soudkyně po hodině jednání vykázala veřejnost.

V jednací síni nefungovala navíc zvuková zařízení, z průběhu procesu tudíž nebylo příliš slyšet. Lidé se bouřili, na protest odešli ze síně například Václav Klaus mladší či politička Jana Černochová.

Soudkyně nakonec kvůli hluku a problémům vykázala i veřejnost. Mohli za to především sympatizanti antiislámských hnutí.  Rušili totiž hlavní líčení. Jeden příznivec si například nasadil na hlavu motorkářskou helmu, aby tím demonstroval, že to je jeho náboženské přesvědčení. Soudkyně ho vyzvala, aby helmu sundal. A pohrozila mu, že ho jinak nechá vyvést. Muž neuposlechl, a tak byl vykázán. Během toho začala část účastníků zpívat hymnu. Kvůli nim tak musela pryč celá veřejnost.

Soud byl odročen, rozsudek bude vynesen 27. ledna.

Škola: Chyběly dokumenty

Dívka po škole požaduje omluvu a 60 000 korun. Podle žaloby se cizinka shodla s vedením školy na tom, že nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi, o zákazu nošení šátku na půdě školy se ale nehovořilo. První školní den ji však ředitelka údajně vyzvala k tomu, aby šátek sundala kvůli pravidlům uvedeným ve školním řádu. Dívka podle své advokátky nabídla alternativní řešení, kdy by měla zahalený pouze krk, to ale ředitelka zamítla. Mladá žena pak prý musela vyplnit dokument o ukončení studia.

Škola tvrdí, že Somálka včas nedoložila potřebné dokumenty, a proto rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Trvá navíc na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání