Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

13 let od smrti vraha známého jako Doktor Smrt: Harold Shipman má na kontě více než 250 obětí

Autor: aba - 
13. ledna 2017
06:30

13. ledna uplynulo třináct let od úmrtí Harolda Shipmana, britského doktora, který vraždil své pacientky a pak falšoval jejich zdravotní protokoly, aby své činy zametl pod stůl. Podle soudu byl vinný z více než 250 vražd!

Harold Shipman byl praktickým lékařem v nemocnici, než si v roce 1993 otevřel soukromou ordinaci. Byl váženým členem britské lékařské komunity, dokud v březnu 1998 nedala podnět k jeho vyšetřování zaměstnankyně pohřebního ústavu. Té se nezdál vysoký počet úmrtí a kremačních protokolů podepsaných právě Shipmanem.

Policie zahájila vyšetřování a doktora nakonec zatkla. Než se ale tak stalo, stihl zabít ještě svou poslední oběť, Kathleen Grundyovou, kterou našli mrtvou v jejím domě. Ta ve své poslední vůli dokonce odkázala celý svůj majetek v hodnotě 22,5 milionu korun vražednému doktorovi. To bylo divné její dceři, právničce, a poslední vůli napadla. Při exhumaci těla oběti se prokázala přítomnost diamorfinu, který se normálně používá pro tišení bolestí v posledním stádiu rakoviny. V lékařově bytě byl nalezen i stejný typ psacího stroje, na kterém byla vytvořena zfalšovaná poslední vůle.

Shipman stanul před soudem a zodpovídal se z 15 vražd, za které dostal patnáct po sobě jdoucích doživotí a soudce důrazně doporučil ho nikdy nepouštět z vězení. Vyšetřující policisté měli za to, že není nutné ho soudit za ostatní vraždy vzhledem k už tak absurdní výši jeho trestu. Jeho spis ale obsahuje více než 250 vražd, které mu vyšetřovatelé připsali, a na základě jeho případu byly dokonce provedeny úpravy v systému britské zdravotní péče.

Byl odsouzen 1. září 2000 a 13. ledna 2004 spáchal den před svými osmapadesátými narozeninami ve vězení sebevraždu. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání