Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Brutální vražda mámy (†24) před očima syna (5) v Liberci: Po půl roce obvinili Rumuna

Autor: ljš, ČTK - 
12. ledna 2017
14:38

Policie z loňské srpnové vraždy čtyřiadvacetileté Ukrajinky v Liberci obvinila třicetiletého Rumuna. Soud dnes muže poslal do vazby kvůli obavě z útěku, ovlivňování svědků i pokračování v trestné činnosti. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. 

„Vůči obviněnému bylo zahájeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin vraždy podle paragrafu 140, odstavec 1, 3i, tedy vraždy spáchané zvlášť trýznivým způsobem,“ uvedl statní zástupce Radim Kadlček.

Podrobnosti k případu zatím policie sdělovat nemůže. „Vyšetřování je v plném proudu, nelze vše zveřejnit,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Ondřej Musil. Policie proto zatím nechce ani sdělit, jakým způsobem muž vraždil, zda se přiznal či co bylo motivem jeho činu.

Žena zemřela násilnou smrtí ve svém bytě v domě u autobusového nádraží v Liberci. Pachatel oběť znal, nebyl však mezi nimi příbuzenský ani partnerský vztah. Podle Kadlčka nebyl motivem ani majetkový prospěch. „To by byla jiná právní kvalifikace,“ uvedl.

Vyšetřování se rozběhlo krátce po činu díky všímavosti svědka, který viděl, jak muž vyhodil ženu přes zábradlí balkonu ve zvýšeném přízemí. Poté ji pachatel odnesl do nedalekého parku, kde byla nalezena po dvou dnech pátrání. „Byt nesl stopy po závažném trestném činu,“ řekl ve čtvrtek novinářům krajský ředitel policie Vladislav Husák.

Policie prověřila desítky lidí a vyhodnotila stovku stop zajištěných v bytě oběti, než byl na Rumuna vydán evropský zatykač. Muž krátce po činu uprchl do Rumunska, kde byl v prosinci zadržen a vydán do Česka k trestnímu stíhání. Musil i Kadlček spolupráci s rumunskými kolegy ocenili jako příkladnou. Rumun žil v Česku čtyři roky a podmíněně byl potrestán za výtržnost a vydírání.

Podle Musila to byl poslední loňský nevyřešený případ vraždy v Libereckém kraji. Podle předběžných statistik policie v Libereckém kraji loni řešila deset vražd, z toho pět dokonaných. Podle Musila ale ještě mohly být některé případy překvalifikovány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání