Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud s Čechem, kterému v Súdánu hrozí trest smrti: Petrova obhajoba promluvila

Autor: shp - 
11. ledna 2017
13:44

Soud v súdánském Chartúmu vyslechl tento týden obhajobu Čecha Petra Jaška. Ten je v africké zemi obviněn mimo jiné z protistátní činnosti. Předvolaní svědci podle mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského prohlásili jen to, že Jašek pouze předal šek na léčbu studenta Alího Umara, který byl zraněn. Popřeli, že by financoval a podporoval rebely, jak tvrdí obžaloba.

Žalobce u stání, které proběhlo v pondělí, tvrdil, že Jašek psal o dění v Súdánu zprávy, které poškodily pověst země ve světě. Česká diplomacie se ohrazuje tím, že obvinění jsou neprůkazná a misionář by měl být očištěn ze všech nařčení a propuštěn na svobodu, informoval web Novinky.cz. Jaškovi přitom hrozí až trest smrti.

Jašek byl v Súdánu zadržen v říjnu 2015, kdy podle české diplomacie byl na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady však proti Jaškovi a třem mužům z Afriky vznesly obvinění ze sedmi zločinů včetně protistátní činnosti.

Organizace Release International informovala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle jmenované organizace pouze chtěli pomoci studentovi, který na demonstraci utrpěl silné popáleniny.

Policie podle Release International našla u Jaška na chartúmském letišti stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčbu. Čech byl pak okamžitě zatčen. Dle prokurátora se do oblasti vydal, aby fotografoval tamní obyvatele s cílem upozornit na to, že jsou perzekvováni a masakrováni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání