Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tomáš promluvil o záchraně životů v Holandsku: Holčičky jsem vytahoval z potopeného vraku okýnkem

Autor: aba - 
11. ledna 2017
15:14

Tomáš Šťastný (35) je hrdina, který tak ale sám sebe nevidí. V holandském městečku Bovenkarspel, kde rodák ze Strakonic už roky žije, pomohl zachránit lidské životy při děsivé autonehodě. Otce a jeho dvě malé děti (6 měsíců a 3 roky) tu s pomocí kamarádů a policistů vytáhl z převráceného auta zaklíněného ve vodě. Zapomněl na svoje bezpečí a jediné, o co se v tu chvíli staral, bylo, aby všichni přežili.

Tomáš jel třetího ledna do práce na kole, jako každý den. Bylo před sedmou hodinou ranní, když přijel k řece, ve které bylo zaklíněné auto. Dvě vozidla se tu srazila, jedno se otočilo na střechu a spadlo do řeky, kde se zabořilo do ledové vody a bahna. Uvnitř byl muž a jeho dcery, které otec lovil z vody a udržoval ve vzduchové kapse, která se utvořila u podlahy auta. Tomáš, ani jeho tři kolegové, kteří se na místě ocitli s ním, neváhali ani vteřinu.

„Jistě, že jsme neváhali. Byl to boj o čas, protože děti byly podchlazené a museli jsme je co nejrychleji z toho auta dostat. Vybavte si auto jenom kolama nahoře, zablokované dveře a v něm topící se lidi ve tmě. Naskákali jsme do vody a dělali, co mohli,“ popisuje zlomový okamžik Tomáš.

Ve čtyřech ale auto převrátit nezvládli. Naštěstí rychle přijela policie a čtyři z nich se vrhli do vody za nimi k autu. „Bylo nás osm a auto se nám konečně podařilo převrátit. Okénkem jsem se vtáhl do auta a vzal jsem to nejmenší dítě. Vytáhl ho z auta a dobrouzdal ke břehu, kde jsem ho předal policistovi, který ho předal lékařům v sanitce. Hned jsem rychle letěl pro druhé a nakonec jsem pomohl z auta otci. Za chvíli přiletěla i helikoptéra,“ říká k samotné záchraně.

I přes svoje hrdinství se sám být hrdinou necítí. „Každý by měl tak reagovat, je to přece lidská povinnost, čin normálního člověka.“ S odstupem času už si Tomáš může pouze oddychnout, že vše dopadlo dobře. Na radnici města Bovenkarspel dokonce převzal spolu se svými kolegy a policisty, kteří na místě také zasahovali, ocenění z rukou starosty. 

Tom1981 ( 12. ledna 2017 17:47 )

Zbylych 7 muzu drzelo auto nad vodou, na fotkach na kterych vidite auto je uz pritazene ke brehu. Zdravim a preji hezky den

jasminkoo ( 11. ledna 2017 17:53 )

Návštěva http://wooga.info/1FlY/jasminka ... nové sexuální reklamy !!

naidka ( 11. ledna 2017 17:06 )

Podle Plesko-článku to vypadá, že lidi z vody zachraňoval jenom Tomáš a všichni ostatní přihlíželi.

bum-bec-bum ( 11. ledna 2017 16:53 )

 Kluci jste fajn, tohle by neudělal každej, dík.

nick55 ( 11. ledna 2017 15:48 )

Zatímco se brodil ke břehu s děckem, těch zbylých sedm mužů dělalo co ? Čekali až se vrátí a vyloví druhé dítě, předá ho na břehu saniťákům a vrátí se pro otce ? Podle fotky tam bylo po kolena vody, zajímala by mě verze příběhu od ostatních zúčastněných Ale i tak dobrý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání