Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dvě děti se přiotrávily oxidem uhelnatým: Unikal z plynového kotle

Plynový kotel (ilustrační foto)
Plynový kotel (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
9. ledna 2017
23:21

V Liberci se dnes večer přiotrávily dvě děti oxidem uhelnatým z plynového kotle. Obě děti skončily v nemocnici. Jejich stav by neměl být příliš vážný, obě komunikovaly, řekl dnes ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Tuto zimu jde podle něj v Libereckém kraji o první podobný případ.

Hasiči a záchranáři vyjížděli na místo po 19:00. Podle operačního důstojníka hasičů na místě naměřili koncentraci oxidu uhelnatého 500 ppm, která už může způsobit kolaps a smrt. „Objekt jsme odvětrali a majitele poučili o dalším postupu,“ řekl operační. Co bylo příčinou úniku oxidu uhelnatého z kotle, je podle něj předmětem dalšího vyšetřování.

Podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové lidé nebezpečí oxidu uhelnatého podceňují. „Přitom právě tento bezbarvý plyn je velmi zákeřný už z toho důvodu, že je bez chuti a bez zápachu. Je lehčí než vzduch a vzniká při nedokonalém spalování,“ vysvětlila. K případům otravy dochází podle ní při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem), když není zajištěno dostatečné větrání v místnosti. Otrava však může nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z kotle nebo je komín zanesen sazemi.

Prvními příznaky otravy jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. U postiženého je typické třešňové zbarvení kůže a sliznic. „Prevence je jednouchá – provádět pravidelné kontroly komínů, topidel, zejména plynových zařízení, na trhu lze rovněž zakoupit alarmy, které dokážou upozornit na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší,“ uvedla. Detektor s alarmem, který na zvýšené množství oxidu uhelnatého včas upozorní, lze na internetu pořídit už za 360 korun.

orsajo ( 19. dubna 2017 13:46 )

V dnešní době, kdy se dá pořídit kvalitní detektor CO do 1.500,- s baterií a zárukou na 10 let, nechápu jak může být pořád tolik otrav oxidem uhelnatým. Detektor tak vyjde na méně než 150,- Kč ročně a to je zanedbatelná částka za záchranu života.Nespoléhal bych na čínské výrobky,ale pokud jde o ochranu života,tak určitě nějakou spolehivou značku. Např.: http://www.kidde.cz/detektory-oxidu-uhelnateho

jabadabadu ( 10. ledna 2017 00:32 )

Kdekoliv je plynový spotřebič, nesmí být odtahový ventilátor !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání