Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb vězně, kterého omylem na Pankráci usmrtili drogou: Snoubenka obřad probrečela!

Autor: Karel Janeček, Michaela Kalkusová - 
6. ledna 2017
05:02

Slzy, vztek a zoufalství! Emoce včera cloumaly pozůstalými, kteří se v Karviné rozloučili s Miroslavem H. (†30). Ten o Vánocích zemřel ve věznici na pražské Pankráci. Zabil ho zřejmě metadon, který byl určen jinému vězni se stejným příjmením.

Kvůli vyšetřování je od informací o podivné smrti svého nejbližšího odříznuta i rodina. Nejistota příbuzné sužovala i během včerejšího pohřbu, který mnoho přítomných strávilo v slzách.

Do obřadní síně přišlo asi sto příbuzných a kamarádů Miroslava H. z Prahy i z Karviné. „Miloval svou snoubenku Veroniku, mezi jeho koníčky patřil sport, hlavně kolo a motokáry,“ pronesl smuteční řečník.

„Všem nám bylo hrozně,“ popsala pohřeb jeho snoubenka Veronika (25). Tu zasáhla smrt milovaného muže asi nejvíce, většinu smuteční řeči provzlykala.

„Nevím, ale připadá mi to celé takové divné,“ říká k verzi o metadonu. „Psal mi z vězení, že ho chtějí poslat na nějakou léčbu, ale odmítal to,“ dodala. Prý zvažuje i podání trestního oznámení na vězeňskou službu.

Miroslav zemřel ve věznici 25. prosince zřejmě poté, co mu byl podán špatný lék. Podle deníku Právo si ho vězeňská služba spletla s jiným vězněm a poslala ho místo něj na léčbu metadonem. Oba vězni údajně byli na stejném patře a měli stejné příjmení. Případem se už zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a dokud probíhá šetření, je na něj uvaleno informační embargo.

Metadon – jednoho posílí, jiného zabije

Viktor Mravčík Viktor Mravčík | J. Poláček, K. Janeček

Léčba metadonem spočívá v tom, že se závislému na opiátech (např. heroinu) podává místo drogy náhradní lék s podobnými účinky. „Tato metoda je velmi účinná. Závislý nemá abstinenční příznaky, odpadají všechny problémy spojené se sháněním drogy,“ vysvětluje Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

 

„Droga závislým znemožní žít normální život, chodit do práce, být součástí rodiny, mít koníčky. Díky metadonové léčbě mohou opět sociálně fungovat,“ říká Mravčík.

U opiátů se výrazně vyvíjí tolerance, proto závislí musí zvyšovat dávky, aby droga účinkovala. Kromě euforických stavů způsobují drogy také útlum centrální nervové soustavy a dýchacího centra. V extrémním případě mohou vyvolat zástavu dechu.

„U člověka, který nemá vyvinutou toleranci, je smrtelná dávka mnohem nižší než u závislého,“ dodává Mravčík. To znamená, že dávka metadonu, kterou léčený narkoman bere denně, může být pro běžného člověka smrtelná.

bum-bec-bum ( 6. ledna 2017 20:28 )

 Nudný? Zato vnitřnosti jeho internace zní strašně debilně.

montevideo ( 6. ledna 2017 14:45 )

"vnitřnosti jeho internace"? ....

ninga ( 6. ledna 2017 14:45 )

Zopakuju, že jsem tu včera psala, že ve vězení seděl právem, ale to, co se mu stalo, je šílené a musí se to vyšetřit. Z vyjádření vězeňské služby a z toho, co o věznicích vím, mi přijde, že je to instituce, kterou vůbec nezajímá náprava, ale jde právě po takových bizarnostech, jako je "léčba" drogově závislých. Jak může být člověk po několika měsících pobytu stále drogově závislý??? Totiž: K vězňům se běžně dostávají drogy přes bachaře, takže neustále je co "léčit". ODPORNÉ

johnbee ( 6. ledna 2017 14:41 )

Otázka zní, proč spolkl něco, co neměl a proč vlastně v tom vězení byl. Kdyby nebyl v lochu, mohl běhat po světě a snoubenka se mohla radovat, že spolu budou v noci dělat to, co miliony lidí a nebo spolu přestupovat zákon nebo něco podobného. Jeho odchodem my, daňoví poplatníci ušetříme.

krtekzhor ( 6. ledna 2017 13:41 )

je to velké osobní selhání a to jak doktora tak i bachařů.a v neposlední řadě ten poškozený to nemusel brát do huby.určitě mu to do té drž.-ky nikdo necpal násilím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání