Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češka Jana žádá o eutanazii v Belgii: Viní se ze smrti matky. Usmrcení jí doporučil i psychiatr

Eutanazie (ilustrační foto)
Eutanazie (ilustrační foto)  (Autor: scom)
Autor: aba - 
3. ledna 2017
11:03

Jana Polidorová se rozhodla zveřejnit svůj příběh, aby přesvědčila belgickou komisi, že je vhodnou adeptkou na eutanazii. Tu chce podstoupit kvůli svému špatnému psychickému stavu a nekontrolovatelné vnitřní bolesti.

Jana už od mala bojovala se společností, do které se nedokázala zařadit, začala vyprávění pro deník Právo. Nesdílí stejné hodnoty jako obyvatelé republiky, a i přes to, že je velice inteligentní a vystudovala vysokou školu, nikdy do společnosti „nezapadla“.

Ani v zaměstnání ji kolektiv nepřijímal a to vše se odrazilo na jejích psychických problémech. Pomyslným vrcholem pro ni byla nemoc její maminky, o kterou se následně deset let starala, až jednoho dne prostě nedokázala fungovat dál a vzdala to. Ten den její maminka umřela a Jana si to vyčítá dodnes. „Pohled na ni, jak je bledá, mě paralyzoval, nemohla jsem nic. Slyšela jsem, jak na mě křičí, ale já jako bych věděla, že se blíží konec, neměla jsem sílu a odvahu k ní jít. Záchranku jsem nezavolala. Nedokážu říct proč. Nikdy si to neodpustím, dala mi celý svůj život a já ji zabila,“ vyjádřila se k tragické události.

Po tomto zážitku se její odpor k životu, nenávist vůči všem, kteří nechápou její jinakost a naprosto odlišnou mentalitu od zbytku obyvatelstva, ještě prohloubil, a tak paní Polidorová žádá o eutanazii. Na její straně stojí i její lékaři. „Po smrti maminky, na kterou byla velmi fixovaná, jí prodlužování života připadá jako nesnesitelná duševní trýzeň. Není již ochotna dále tuto trýzeň podstupovat,“ říká její psychiatrička Barbora Polášková, ačkoli dodává, že oficiálně u Jany nebyla diagnostikována konkrétní psychická nemoc.

V Belgii se ale k jejímu případu nestaví úplně s nadšením. Vzhledem k tomu, že Jana je občankou jiného členského státu, jsou lékaři velice opatrní a nestačí jim jen tři lékařské zprávy. Podle jejich slov je bude muset paní Polidorová přesvědčit sama a až pak o jejím případu rozhodnou. To je také důvod, proč se rozhodla svůj příběh sdílet s veřejností.

hejpockej ( 4. ledna 2017 04:54 )

nechapu proc to chce resit pres eutanazii,  staci si poridit na ulici "zlatou davku" neceho, nebo skocit z mostu, nebo prasky na spani, anebo pustit si plyn, coz je uplne bezbolestne, a je vyreseno.

mazd ( 3. ledna 2017 19:34 )

Té paní by mohl pomoci nějaký fakt dobrý kněz.

buban ( 3. ledna 2017 18:30 )

Mno, mně celý ten článek přijde jen jako zaplnění bulvárních zpráv výmysly. Ať aspoň někde lze diskutovat, když pod články o čmoudech,pětivrhu a dalších, diskutovat nelze.Buban,to neprojde.

buban ( 3. ledna 2017 18:20 )

Pokud je natolik v depresi,že nedokáže vstát z postele,pak je s podivem,že si dokáže shánět euthanasii v zahraničí.Ale ona z té postele snad vstává-do práce,ne?Možná by neškodilo,kdyby si zkusila najít lepšího psychiatra.

babapsi ( 3. ledna 2017 17:41 )

Rady na jedno brdo. Pokud si opravdu sáhla až na dno, tak jí musí být hrozně. Rady,aby šla do kamenolomu, je jako radit někomu, kdo nemá nohy,aby šel běžet maraton. Ona skutečná deprese je tak ohromující,že člověk nedokáže vstát z postele. Ale to vy nevíte, jste šťastní lidé! Psychiatra ale má divného!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání