Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílený útok před Vánoci: Ubodaný policista Václav se měl brzy ženit

Václav Haas zemřel při zadržení agresivního útočníka.
Václav Haas zemřel při zadržení agresivního útočníka.  (Autor: Facebook)
Autor: hra - 
31. prosince 2016
05:00

Jihočeští policisté prožívají smutný přelom roku. Truchlí pro svého kolegu Václava Haase (†30), který zemřel jako opravdový hrdina při výkonu služby. Jel zpacifikovat násilníka, domů už se ale nevrátil...

Hlídka jela 18. prosince urovnat konflikt do rodinného domu na Českobudějovicku. Podobných oznámení mají každý měsíc desítky, ale tohle bylo jiné... Když policisté přijeli, vrhl se na ně rozběsněný mladík s tyčí. Tu nakonec vyměnil za nůž a oba zasahující policisty vážně pobodal. „Nedal jim nejmenší šanci. Byl to zákeřný a hanebný čin. Žádný trest pro pachatele tohoto činu nebude dostatečný, protože rodině ani nám kolegům už Václava nic nevrátí,“ napsal ve vzpomínce na kolegu vedoucí Obvodního oddělení PČR Hluboká nad Vltavou Vladimír Kožíšek.

Mladý nadpraporčík totiž na následky zranění o dva dny později zemřel. Kolegové se s jeho smrtí stále nemohou smířit. Své pocity dokonce podrobně sepsali.

„Chtěli bychom, aby jeho jméno nebylo jen dalším nápisem na pamětní desce. Ale aby občané této země pochopili, že ti, kteří nasazují pro ně své životy, jsou stejní lidé jako oni. Václav zemřel, když konal, v co věřil. Věřil, že jeho posláním je chránit životy jiných,“ napsal Lukáš Heinz na adresu policisty, který byl mezi kolegy mimořádně oblíben.

„Nepotřebuji k tomu článek ani dlouhou větu, stačí mi jedno slovo, PATRIOT,“ řekl o mladém policistovi jeho otec.

„Pamatuji si, že když přednášel ve škole, záleželo mu tak moc na tom, aby měly děti hezké vzpomínky na jeho návštěvu, že nakoupil ze svého sladkosti, které jim pak rozdával jako odměny. Měli jsme ho všichni rádi, chybí nám,“ uvedl Kožíšek.

„Měli jsme tě všichni moc rádi, velmi nám chybíš a nikdy na tebe nezapomeneme,“ dodal.

Tak kolegové a nadřízení policistu vnímali:

Byl výborný kamarád, vždy se na něj dalo spolehnout, rád organizoval společné akce.

Byl loajální ke své rodině, k přítelkyni, ke své práci, přátelům i kolegům.

Neměl rád, když se o někom mluvilo špatně za jeho zády.

Byl pečlivý a zároveň i kritický, nejvíce k sobě.

Byl výjimečný svým nekompromisním přístupem k plnění služebních povinností. Odlišoval se zájmem o policejní řemeslo, bez pobízení se vzdělával.

Nic pro něj nebyl problém. Letos v létě se stal zpracovatelem a za necelý půlrok bravurně řešil nesložitější spisy v rámci oddělení.

Kdo byl Václav Haase

K policii nastoupil, když mu bylo 20 let. Do léta 2016 sloužil na obvodním oddělení v Hluboké, pak vyhrál výběrové řízení na zpracovatele spisů. V soukromí měl hezký vztah s rodiči a se sestrou. Miloval život. Měl rád psy, sci-fi filmy, poslouchal heavymetalovou muziku, jezdil na koncerty, motorkářské srazy a výlety za historickými památkami. Velké úsilí věnoval rekonstrukci domu, v němž žil. S přítelkyní plánoval rodinu, té se však už nikdy nedočká...

violahorska ( 1. ledna 2017 04:13 )

...policista má v první řadě - má-li někomu pomoci - chránit svůj život... zde by si měla ČR vzít příklad z USA. Vinu za zmařený lidský život mladého policity nesou vyšší orgány, neboť policisté se obávají zasáhnout.

ivoadller ( 31. prosince 2016 21:41 )

Nápodobně wandzi.

dingous ( 31. prosince 2016 16:24 )

obluda je celkem běžná...ale jak se opírá o toho čokla, aby neupadla

pavel215_klafunda ( 31. prosince 2016 14:17 )

Asi něco s IQ partyzánky zdenkka.

pavel215_klafunda ( 31. prosince 2016 14:15 )

Ta tvoje fotka se bude hodit, až tady zase budeš psát o někom co je za ksichta, ty zjeve!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání