Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z řidiče kamionu (†37) udělali hrdinu předčasně: Všechno bylo zřejmě jinak

Autor: shp - 
27. prosince 2016
11:58

Polského řidiče kamionu, který byl zabit při teroristickém útoku o Vánocích v Berlíně, možná oslavovali jako hrdinu předčasně. Lukasz Urban (†37) měl podle prvních zpráv pohmožděniny a vypadalo to, že s teroristou bojoval do poslední chvíle. Jenže nyní pitva odhalila, že byl v době útoku již nejspíš dávno mrtvý.

Mrtvolu Lukasze Urbana našli v kabině kamionu s bodným a střelným zraněním. Německá média přinesla zprávu, že muž do poslední chvíle podle zranění bojoval s teroristou a snažil se minimalizovat škody, které radikál napáchal, což ho stálo život.

Pitva, jejíž výsledky získal německý deník Bild, prokázala, že Urban utrpěl střelné poranění hlavy už mezi 16:30 a 17:30. K teroristickému útoku přitom došlo až v 20:00. S největší pravděpodobností tak byl už polský řidič mrtvý. Existuje však malá pravděpodobnost, že byl ještě živý a zraněný.

Za útokem z 19. prosince stál podle všeho tuniský islamista Anis Amri. Ten byl minulý pátek zastřelen policií nedaleko italského Milána. Osudnou se mu stala rutinní policejní kontrola. Terorista však svým útokem zabil 12 lidí, včetně Češky Nadi Čižmár, a 56 lidí utrpělo zranění.

V Německu zazněly už i hlasy volající po ocenění polského řidiče. Objevil se podnět, aby jeho jméno neslo v budoucnosti náměstí Breitscheidplatz, kde došlo k tragédii. Na internetu také probíhá petice, aby mu bylo uděleno nejvyšší německé vyznamenání, tzv. Spolkový kříž za zásluhy.

Prezidentské volby 2018 - vše o volbách a kandidátech na prezidenta zde >>>

Aktuální volební preference a průzkumy k prezidentským volbám 2018 najdete zde >>>

aurora45 ( 28. prosince 2016 11:53 )

Co to je za blábol? Faktem zůstává, že polský řidič BYL OBĚTÍ teroristy v každém případě (a zejm. katolický stát jako Polsko ho pojímá jako mučedníka)! Nebo jeho smrt bulvár pokládá za zanedbatelné? Styďte se!

ljubaa ( 28. prosince 2016 07:18 )

ted jsem myslela, že čtu scénář k nové krimi...

nemocna ( 28. prosince 2016 04:36 )

Polák si ze začátku určitě myslel že jim jde o kamion zboží co vezl tak proč by měl riskovat svůj život? at si to vezmou hlavně že bude žít, seděl a čekal kam jej zaveze co se bude dít, ale když uviděl co chce terorista udělat začal se s ním prát a ten jej bodal a bodal, nakonec se Polákovi podařilo strhnout volant a odbočit od lidí na trhu, při útěku z kabiny terorista Poláka zastřelil, nebo jej zastřelil policista v domnění že je také terorista, policie to vždy překroutí aby se z toho dostali a mrtvý se už bránit nemůže, snad při dopadení pravého viníka a výslechu se dozvíme pravdu, v Itálií prý zastřelili někoho jiného a viník stále uniká, jen bylo zjištěno že i jeho synovci v tom byli zapleteni, Polák je hrdina!!!

nemocna ( 28. prosince 2016 04:10 )

blbost!!! nevěřím tomu, kdyby to tak bylo tak by jel dál rovně aby zabil co největší počet lidí a ne že by najednou odbočil směrem na silnici, vyskočil a utekl, určitě nechtějí pozůstalým nic dát, u mě je Polák hrdina!!!! který zachránil další lidi od smrti a to pobodán bojoval až do konce kdy jej terorista zastřelil

gabreta ( 27. prosince 2016 21:11 )

Omyl a to pořádnej. To je putyka "U vola Hunta"!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání