Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Manžel zabité Češky na místě teroru: Odhalil, proč zveřejnil její jméno

Autor: shp - 
23. prosince 2016
19:48

Tři dlouhé dny doufal, že se jeho nejčernější myšlenky nenaplní. Obavy, že je jeho manželka mezi oběťmi teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, se nakonec naplnily. Manžel Češky Nadi Čižmár se vydal na místo, kde život jeho nejmilovanější vyhasl, aby uctil její památku.

Petr Čižmár se vydal na berlínský trh, kde za svou ženu i dalších 11 obětí terorismu zapálil svíčku. Událostem ČT prozradil, proč se rozhodl zveřejnit její jméno.

Já jsem chtěl, aby bylo jasné, že jsme skutečně lidi, kteří existují. Jsme lidé, kteří mají jména, svoje známé, své přátelé a že se to skutečně týká nás všech,“ vysvětlil se smutkem v hlasu.

Není to žádná anonymní občanka České republiky, která se stala někde v zahraničí obětí teroristického útoku. Je to skutečně známá, kamarádka, přítelkyně a příbuzná skutečných lidí, kteří doopravdy žijí,“ dodal. Ministerstvo zahraničí nabídlo manželovi pomoc. On ji přijal.

Video  Češka Naďa zemřela při útoku v Berlíně. Manžel a syn (5) čekali tři dny v naději.  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...
Petr soucítí s ostatními pozůstalými. Sám teď bohužel moc dobře ví, jak se cítí. „Že je mezi oběťmi, jsem dlouho nevěděl. Policie mi to nemohla říct. Oni musí mít podle nějakých mezinárodních předpisů absolutní jistotu, že to ta osoba je,“ vysvětlil.

Naďa byla zaměstnána u berlínské firmy 4flow management GmbH, do Německa se přitom přestěhovala nedávno, před dvěma lety. S manželem vychovávala pětiletého synáčka. Ten nyní bude muset vyrůstat bez maminky.

Úřady v pátek identifikovaly i všechny ostatní oběti. Hlavní podezřelý z teroristického útoku Tunisan Anis Amri byl zastřelen u italského Milána. Osudná se mu stala rutinní silniční kontrola. Rodina Amriho žádá důkladné vyšetření zásahu a chce, aby jí bylo vydáno tělo jejich příbuzného.

Vše o vánočním teroru v Berlíně se dozvíte zde

 

londynskypes ( 27. prosince 2016 16:40 )

matno ( 27. prosince 2016 13:02 )

Odpověď na váš příspěvek jsem napsal omylem do jiné kolonky, viz.strana 1 nahoře.

matno ( 27. prosince 2016 12:59 )

Toto má být odpověď k příspěvku Honzy54 z 24.12.

matno ( 27. prosince 2016 12:55 )

Přesně to mě taky napadlo, když jsem s ním ten televizní rozhovor viděl. Zdrcený nevypadal ani náhodou, spíš důležitý, jako by si chtěl užít těch svých "pět minut slávy". Myslím, že většina lidí, kteří by takto přišli o nejbližšího člověka, by na nějaké rozhovory s médii neměla ani pomyšlení.

Ssniper ( 24. prosince 2016 22:48 )

jó, kéž by to šlo, v budoucnu se bez nich neobejdeme...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání