Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech, který se chtěl přidat k ISIS, je příčetný: Hrozí mu doživotí

Autor: aba - 
22. prosince 2016
14:47

Na Jana S. byla ve čtvrtek u krajského soudu v Plzni podána žaloba za přípravu zločinu teroristického útoku. Hrozí mu dvanáct až dvacet let, případně i doživotí.

K případu se pro Český rozhlas vyjádřil dozorující státní zástupce Jan Kubais. Podání žaloby zdržovaly psychologické testy, kterým se obžalovaný musel podrobit. Ty ale prokázaly, že je příčetný a věděl co dělá, a tak mohl být obžalován.

Jan S. si koupil jednosměrnou letenku do města Gaziantep, rezervoval si i vůz a chtěl odtamtud zamířit k turecko-syrské hranici. Jedná se o známou cestu lidí, kteří se chtějí k bojovníkům Islámského státu přidat. V Istambulu na letišti ho ale zadrželi turečtí vojáci a poté, co se jim se svými plány přiznal, ho poslali zpátky do ČR.

Obžalovaný byl nejprve stíhán na svobodě kvůli pokusu o účast v organizované skupině, jeho výpověď ale změnila pohled vyšetřovatelů na celou situaci. Chystal se zabíjet americké a ruské vojáky bojující proti Islámskému státu, ale připouštěl i to, že by popravoval. Uvedl, že by si lidi určené k popravě vybíral a neprováděl by je tak brutálně. Je třeba vidět, že se chtěl stát vojákem, který podléhá rozkazům, navíc měl navštěvovat právě webové stránky se záběry brutálně prováděných poprav. Předmětem útoku tedy podle něj mohli být i civilisté,“ vysvětlil plzeňský soud to, proč byl Jan S. nakonec obžalován z teroristického útoku ve fázi přípravy.

BobsTlaskac ( 22. prosince 2016 20:44 )

Necesany ma aspon kliku ze ma prachy tak si plati ansambl pravniku a zrejme i je. Spoustu ostatnich to stesti nemeli a ted sedej. V posledni dobe se rozmohlo odsuzovani na zaklade pachovejch stop a neuzavreneho retezce pochybnych dukazu. Dnes trestni rizeni vypada tak, ze prokurator prednese obzalobu a vy mate dokazovat ze to tak neni.

BobsTlaskac ( 22. prosince 2016 16:41 )

fizlove a zparchantela justice si zase smlsne na nesvepravnym vidlakovi kerej chtel bejt jenom zajimavej. Idealni klient pro fizly a justici - neskodnej blazen.

haniss ( 22. prosince 2016 16:30 )

Ať si mezi ty kozomrdy klidně jede...ale zpátky už ani náhodou !!!

montevideo ( 22. prosince 2016 16:20 )

Jenom ten, že on si odsedí doživotí u nás, kdežto ti dva v Turecku !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání