Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za „český mr*ky“ 8 měsíců natvrdo: Rom podle soudu hanobil rasu a národ

Autor: uá - 
21. prosince 2016
15:17

Český mr*ky. Tak nadával u žatecké pizzerie, ve které v říjnu zemřel po potyčce Rom Miroslav D. (+27), policistům Miroslav Fedák (41). Soud mu ve středu za hanobení rasy a národa vyměřil 8měsíční trest.

Úmrtí Miroslava D. vyvolalo mezi Romy hysterii. Podnik, kde mladík zemřel, několik dní obléhali tak, že jej majitel musel na čas zavřít. I když pitva neprokázala, že by Miroslav D. zemřel násilně, Romové mluvili bez zábran o rasové vraždě. Pizzerii hrozili vypálením, jejím zaměstnancům smrtí.

Jedné z piet, která se konala dva dny po tragédii přímo u pizzerie, se zúčastnil i Miroslav Fedák. Ke stovce lidí tam plamenně promlouval a přítomné policisty, kteří na akci dohlíželi, přitom nazval „českými mr*kami“. Jeho projev někdo z účastníků natočil a zveřejnil na YouTube.

Tam jej zhlédl i Jindřich S. (41) z Duchcova, kterého se Fedákovy nadávky silně dotkly. „Ta vulgarita mě zarazila. Pracuji, odvádím daně, tohle mě urazilo. Proto jsem šel na policii a podal trestní oznámení,“ řekl.

Fedák se u soudu kál. „Byl jsem podnapilý, byl jsem v afektu. Chci se omluvit,“ řekl. Moc platné mu to ale nebylo. Soud mu vyměřil nepodmíněný trest, protože je v podmínce a navíc nevykonal už dříve uložené veřejně prospěšné práce. Rozsudek je už pravomocný, Fedák trest přijal.

Čekají na expertizy

Miroslav D. přišel do pizzerie 18. října. Podle svědků tam obtěžoval ženy, vypadal jako pod vlivem drog. Místní ho proto drželi. Mladík ale zkolaboval a i přes okamžitou první pomoc zemřel. Pitva neprokázala cizí zavinění, k objasnění jeho smrti proto policisté nařídili další laboratorní vyšetření. Vyšetřování stále pokračuje.

Potrestaných je více

Miroslav Fedák není jediný, koho soud za výhrůžky a nadávky v souvislosti s úmrtím Miroslava D. potrestal. Na 4 měsíce poslal do vězení Vladimíra Kudráče (20), který vyhrožoval smrtí kuchaři pizzerie. Podmínku dostal trestním příkazem také muž, který se na pietním aktu na náměstí v Žatci pokoušel útočit na velitele tamních policistů. Další případy policie prověřuje.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání