Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalého horníka našli ležet na kanále: Samaritáni mu sehnali nový domov a zařídili mu důchod

Bývalého horníka našli ležet na kanále: Samaritáni mu sehnali nový domov a zařídili mu důchod. (ilustrační foto)
Bývalého horníka našli ležet na kanále: Samaritáni mu sehnali nový domov a zařídili mu důchod. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
19. prosince 2016
11:28

Skutečný vánoční příběh se odehrál v Ostravě. Ivo Martínek a Iveta Křížová se nezávisle na sobě rozhodli pomoci bezdomovci, kterého v zimě viděli spát na kanálu. Ukázalo se, že starý pan Metoděj (72) býval před lety horník, novou práci ale nesehnal. Dva samaritáni mu pomohli a letos stráví Vánoce v teple nového domova.

Ivo Martínek si loni na Silvestra všiml, jak na jednom z kanálů v Ostravě leží bezdomovec. Řekl jsem si, že s koncem roku udělám dobrý skutek, a šel jsem mu dát pět set korun,“ řekl pan Martínek deníku Právo.

Když zpod deky vykoukl starý pán, byl pan Martínek překvapený - čekal totiž mladého, kterému se nechce pracovat. „Strašně děkoval, byl hrozně slušný a milý. Když jsem odešel, nedalo mi to a pořád jsem na něj musel myslet,“ dodal.

Příběh pana Metoděje, jak se onen bezdomovec jmenuje, je skutečně smutný. 30 let pracoval jako horník, jenže šachtu mu zavřeli a on skončil bez práce a na osm let i na ulici. Pan Martínek je shodou okolností horníkem ve stejné oblasti.

Za panem Metodějem začal chodit pravidelně a nosil mu jídlo. A to netušil, že v tutéž dobu bezdomovce začala navštěvovat i Iveta Křížková. „Chodili jsme za dědou na střídačku, až jsme se seznámili. Ona se rozhodla, že mu pomůže vyřídit papíry a najde mu domov, ať to stojí, co to stojí. Jela do Prahy, na slovenskou ambasádu a podařilo se jí i vyřídit mu důchod. Žil totiž osm let na ulici, ale přitom měl už deset let pobírat starobní důchod,“ vypráví pan Martínek.

Pan Metoděj dostal od ostravské pobočky Armády spásy do podnájmu sociální byt. „Po zimách, které trávil v kanálech a na potrubích, bude mít konečně Vánoce pod vlastní střechou. Dostává starobní důchod a vyplatili mu ho i zpětně, takže má dokonce i finanční rezervu,“ prohlásila Iveta Malíková z Armády spásy.

Pan Martínek i paní Křížová chodí za panem Metodějem dál. „Povykládáme si, udělám mu nákup. Je to slušný, vychovaný a strašně hodný člověk. Myslím si, že to stálo i za tím, že nakonec skončil na ulici. A mně nedá spát, když takhle v mrazu na ulicích leží tak staří lidé, kteří celý svůj život pracovali,“ dodal pan Martínek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání