Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tunisan (20) znásilnil holčičku (13): Soud dívenku přinutil ke svatbě s násilníkem

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: National Tunisian Tourism Office, scom)
Autor: els - 
22. prosince 2016
23:34

Třináctiletá dívka z Tuniska byla nucena ke svatbě se svým švagrem, se kterým je dívka těhotná. Soud svatbu povolil i přes nesouhlas rodičů dívky. Proti rozhodnutí soudu a zákona, který takovýto čin umožňuje, se zvedla vlna protestu.

Svatba mladičké Tunisanky se švagrem, kterou soudce povolil minulý čtvrtek, se odehrála v regionu Kef za přítomnosti rodičů, kteří se pokusili svatbě zabránit.

Do případu se vložil úřad pro ochranu dětí s žádostí o anulování sňatku. Na základě toho byla zrušena plánovaná svatební hostina.

„Ve chvíli, kdy jde o 13letou dívku, nemůžeme hovořit o tom, že souhlasila se sexuálním vztahem. Jedná se o znásilnění,“ prohlásila zástupkyně tohoto úřadu Houda Abboudi. „Soud při svém rozhodování nevzal v potaz zájmy dítěte,“ dodala Abboudi.

Soud schválil sňatek na základě článku 227 tuniského trestního zákona, který sice říká, že za pohlavní styk bez užití násilí s dítětem pod 15 let hrozí šest let vězení, ale pachatel se může osvobodit sňatkem s obětí.

Po této kauze se zvedla vlna nevole. Desítky lidí pak protestovaly před parlamentem proti tomuto zákonu. Shledávají ho totiž zastaralým.

Demonstrantům dal za pravdu také premiér, který prohlásil, že by tento zákon rád zrušil. „Naše země se již nemůže odvolávat na zastaralé zákony, které neodrážejí ducha svobody a práv,“ prohlásil jednačtyřicetiletý premiér.

Posléze také řekl, že rok 2017 bude v Tunisku, které je považováno za jednu z nejpokrokovějších arabských zemí v otázce ženských práv, rokem dětí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání