Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutný vánoční příběh je podvod: Chlapeček, který umřel Santovi v náručí, neexistuje?

Autor: Štěpán Šimůnek - 
18. prosince 2016
11:39

Je slavný příběh vymyšlený?! Potoky slz tekly po celém světě nad příběhem chlapečka (†5), který v Americe zemřel v náručí Santy Clause. Vypadá to však, že Santa neboli Eric Schmitt-Matzen (60) si jej celý vymyslel.

V nemocnici umírá klučina, má poslední přání – potkat Santu. Sestřička volá Ericovi, který si už 6 let přivydělává jako »Otec Vánoc«. Ten skočí do auta, a sotva si chlapce posadí v nemocnici na klín a prohodí s ním pár tklivých vět („Říkají, že umřu. Jak jim povím, že už tam jsem? A kam přijdu?“), chlapec vydechne naposledy.

Pláče i Santa, a to tak, že není schopen ani řídit cestou domů... Takhle vánoční story roku převyprávěl deník Knoxville News Sentinel, a to na základě rozhovoru přímo s Schmitt-Matzenem. Dojemný příběh ihned převzaly snad všechny weby a listy světa včetně Blesku. Po pár dnech ale News Sentinel svůj příběh z webu odstranil. „Nepodařilo se nám nezávisle ověřit, že se skutečně udál,“ musela přiznat redakce.

Reportéři CNN navštívili všechny špitály v okolí – ani v jednom v uplynulém měsíci Santa přivolaný k umírajícímu chlapci nebyl. Daily Mail obvolal márnice a hřbitovy – nikde nehlásí mrtvého chlapce ve věku cca 5 let. Je to důkaz? „Přísahám, že je to přesně tak, jak říkám,“ dušuje se Schmitt-Matzen, jen si prý spletl datum a vše se, jak mu upřesnila manželka, odehrálo už v půli října.

Dál ale odmítá udat jakékoli detaily: jméno chlapce s ohledem na rodinu, název nemocnice kvůli sestře, která se prý bojí vyhazovu, protože svůj dobromyslný krok neměla posvěcený od nadřízených... Reportérům WBIR 10News prý ale ukázal textovky, kde příběh popisoval dvěma kamarádům. A odeslány byly skutečně už v říjnu...

„Kdybych věděl, co se kolem toho strhne, asi bych o celé té věci úplně pomlčel. Od začátku jsem ale upozorňoval, že neprozradím žádné detaily, pakliže si to chlapcova rodina nebude přát. A že jsem si spletl datum, kdy se to stalo? To ta moje hlava děravá... Noviny ze mě dělají lháře, ale to unesu. Větší problém mám vyrovnat se s tím, že vám v náručí umře pětileté dítě. Chtěl jsem udělat dobrý skutek, a místo toho jsem za blbce.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání