Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Doživotí, nebo trest smrti? Vraha devíti černochů Dylanna Roofa shledal soud vinným

Autor: ČTK - 
15. prosince 2016
22:32

Soudní porota uznala mladého bílého Američana Dylanna Roofa, který loni v červnu v kostele v Charlestonu zastřelil devět černošských věřících, vinným ve všech 33 bodech obžaloby, včetně devítinásobné vraždy, ozbrojeného přepadení a náboženské nenávisti. Prokurátor žádá trest smrti.

Porota k verdiktu dospěla během necelých dvou hodin. Pozůstalí po obětech se během čtení verdiktu poroty drželi za ruce a objímali se kolem ramen. Jedna žena přikývla pokaždé, kdy zaznělo „vinen“.

Dvaadvacetiletý Roof neprojevil žádné emoce. Už dříve se k vraždám přiznal a vyšetřovatelům prý řekl, že zabíjením černochů chtěl rozpoutat rasovou válku. Porota, složená z devíti bělochů a tří černochů, se má sejít příští měsíc, aby rozhodla, zda Roof, který je běloch, dostane doživotní vězení, anebo trest smrti.

Tragédie se stala loni 17. června, kdy Roof vnikl do kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu, kde bylo v tu chvíli asi 12 lidí. Mezi devíti černochy, které Roof postřílel, byl i tamní pastor a člen senátu státu Jižní Karolína.

smrduteprase ( 16. prosince 2016 11:12 )

Nobelovku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání