Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo štědrovečerní večeře je ubil tyčí: Bezdomovec si za dvojnásobnou vraždu odsedí 21 let

Místo štědrovečerní večeře je ubil tyčí: Bezdomovec si za dvojnásobnou vraždu odsedí 21 let. (Ilustrační foto)
Místo štědrovečerní večeře je ubil tyčí: Bezdomovec si za dvojnásobnou vraždu odsedí 21 let. (Ilustrační foto)  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
14. prosince 2016
11:26

Výjimečný trest ve výši 21 let potvrdil ve středu olomoucký vrchní soud jednašedesátiletému Jindřichu Malyszovi za vraždu dvou bezdomovců ve Frýdku-Místku. Muž, rovněž bezdomovec, je ubil dřevěnou tyčí loni po štědrovečerní večeři v jejich bunkru na okraji města. Malysz se proti původnímu rozsudku ostravského krajského soudu odvolal, vrchní soud mu však nevyhověl. Kromě trestu se musí muž podrobit rovněž ústavní protialkoholní léčbě.

Tragédie se odehrála krátce po štědrovečerní večeři, na kterou Malysze pozval osmačtyřicetiletý muž a jeho o dva roky starší přítelkyně. Obžalovaný je ten den potkal u prodejny ve Frýdku-Místku. Nejprve společně popíjeli vodku s vínem, poté se Malysz s nimi vydal do bunkru v lese nedaleko skládky na okraji Frýdku-Místku. Žena tam připravila večeři a trojice i nadále konzumovala alkohol.

Nakonec se mezi muži vyostřil konflikt. Obžalovaný se hájil tím, že z hostitele dostal strach a chtěl utéct, místo toho však oba obyvatele bunkru brutálně napadl dřevěnou tyčí. Způsobil jim především rozsáhlá poranění mozku. Muži například na čtyřech místech prorazil lebku. Podle znalců oběti zemřely několik minut po útoku. Malysz poté z místa činu odešel a vrátil se do opuštěných stájí, kde přebýval. Policie jej zadržela po několika dnech.

Muži za vraždu původně hrozilo 15 až 20 let nebo výjimečný trest, tedy 20 až 30 let nebo doživotí. Krajský soud se přiklonil k trestu výjimečnému, uložil jej těsně nad hranicí zákonné sazby, podle vrchního soudu je trest přiměřený a odpovídá okolnostem případu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání