Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ředitel odvolaný kvůli šikaně učitelky na Třebešíně se usmířil s magistrátem i školou

Ředitel odvolaný kvůli šikaně učitelky se usmířil s magistrátem i školou.
Ředitel odvolaný kvůli šikaně učitelky se usmířil s magistrátem i školou.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: dce, ČTK - 
13. prosince 2016
14:55

Kvůli šikaně jedné z učitelek ze Střední průmyslové školy Na Třebešíně, které se dopustili tři místní studenti, magistrát odvolal už v únoru ředitele Františka Bártla. Ten kvůli odvolání z pozice podal na magistrát i školu žalobu. V úterý ale jeho advokát soudu řekl, že se Bártl s protistranou dohodli na smíru. V případu šikany rozhodl soud minulý týden, kvůli nízkému věku chlapců však rozhodnutí nezveřejnil.

Soudkyně Jana Hustedová navržený smír schválila. Proti rozhodnutí o smíru není přípustné odvolání, účinky má stejné jako pravomocný rozsudek soudu. „Soud má vždy vést účastníky ke smírnému řešení a až pak rozhodovat ve věci,“ řekla.

V návrhu smíru je uvedeno, že „výkon funkce žalobce jako ředitele SPŠ Na Třebešíně skončil dohodou k 26. únoru 2016“. Bártlův pracovní poměr tedy podle rozhodnutí neskončil odvoláním, ale vzájemnou domluvou. Důvod bude změněn v Bártlově zápočtovém listu. Po skončení jednání řekl Bártl novinářům, že výsledek je pro něj zadostiučiněním. Více se k případu vyjadřovat nechtěl.

Pražští radní odvolali Bártla z pozice ředitele v únoru, obvodní soud se jeho žalobou zabývá od listopadu. Bártl nesouhlasil s tím, že v případě údajné šikany učitelky, která později bez cizího zavinění zemřela, nějak pochybil. Podle závěrů České školní inspekce ale o šikaně věděl už od loňského října, řešit ji začal až letos v lednu.

Bártl už dříve uvedl, že odpovědnost za šikanu necítí. „Mrzí mě, že rada rozhodla bez znalosti věci a na základě nějakých jiných indicií, které mně nejsou známy,“ řekl v únoru po rozhodnutí magistrátu novinářům. Jeho žalobu kritizovala radní pro oblast školství Irena Ropková, která ji považovala za nemorální.

Soudní smír Ropková vítá. Bártl podle ní původně ve smírném návrhu požadoval „poděkování řediteli za dlouholetou kvalitní práci pro školu“, v dnes schváleném znění ale tato část není. Na důvodech, kvůli kterým rada Bártla odvolala, radní trvají. Kdyby soud žalobu projednal, stejně by ji prý zamítl. „Soudní spor by však mohl trvat velmi dlouho a po celou tuto dobu by z prostředků daňových poplatníků muselo město i samotná škola platit právní zastoupení. Škola by byla navíc i nadále v médiích spojována se jménem pana Bártla, což není v ničím zájmu,“ uvedla Ropková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání