Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vražda manželky s dcerou, útok na kadeřnici i vraždy taxikářů: Jaké byly nejsledovanější soudní kauzy roku 2016

  • Autor: dce - 
    31. 12. 2016
    16:58

    Rok 2016 byl pro soudce z celé České republiky obzvláště náročný. V jednacích síních stanuli obžalovaní z těch největších kauz, které v posledních měsících hýbaly naší zemí. Bylo rozhodnuto v případě Petra Kramného i Lukáše Nečesaného. Veřejnost si konečně mohla prohlédnout obžalované z dvou vražd, které pražská policie řešila více jak dva roky – kauzu taxivražd a vraha z tramvaje 17. Před soud poprvé předstoupil také Kevin Dahlgren, který brutálně vyvraždil svou vzdálenou rodinu v Brně. Zrekapitulujme si největší soudní kauzy roku 2016.

  • 1.Kauza Kramný

    V lednu ho odsoudil okresní soud, v červnu vše odvolací soud potvrdil. Petr Kramný si odsedí 28 let za vraždu manželky a dcery – ty měl podle obžaloby zabít elektrickým proudem na dovolené v Egyptě v roce 2013. Kramný však podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

    Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Po převozu těl však čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek.

    Obhajoba důkazy zpochybňovala, Kramný vinu popíral. Jeho advokátka Jana Rejžková případ označila za jeden z největších justičních skandálů. Justice ale Kramného obhajobu označila za účelovou a plnou rozporů.

    Vše o případu Petra Kramného zde >>>

    Petr Kramný se v dopise z cely opřel do lidí, kteří nevěří jeho smutku. Je prý jen a jeho osobní záležitostí. Petr Kramný se v dopise z cely opřel do lidí, kteří nevěří jeho smutku. Je prý jen a jeho osobní záležitostí. | Blesk/Facebook

  • 2.Vražda v arboretu

    Březnový nález mrtvé dívky v arboretu brněnské univerzity šokoval Česko. Krátce po činu policie dopadla jejího bývalého přítele Radúze Š., se kterým se podle rodiny i SMS zpráv měla ten den setkat. Radúz dívku dlouho uháněl, aby se po rozchodu sešli, měli si vyříkat důvody rozchodu.

    Podle obžaloby mladý muž dívku brutálně ubodal, její tělo částečně ukryl v křoví a utekl s jejím kabátem a kabelkou, které opodál zahodil. Radúze usvědčují především kamerové záznamy, pachová stopa, kapesník, na kterém je dívčina i Šafránkova krev, a také plastový obal na nůž z místa činu, na němž byla jeho DNA.

    Soud mladíka uznal vinným a poslal ho na 18 let do vězení. Radúz stále tvrdí, že je nevinný, jeho obhájkyně plánuje odvolání k Vrchnímu soudu.

    Vše o vraždě v arboretu zde >>>

    Radúz volal po vraždě v arboretu na erotickou linku. Soudce ho poslal na 18 let za mříže. Radúz volal po vraždě v arboretu na erotickou linku. Soudce ho poslal na 18 let za mříže. | archiv Blesku

  • 3.Kauza Nečesaný

    Případ Lukáše Nečesaného pořádně zamotal hlavu české justici. Prve byl za pokus o vraždu hořovické kadeřnice, který se odehrál v únoru 2013, odsouzen na 16 let do vězení. Vrchní soud případ vrátil k projednání, ale krajský soud rozhodl po několika měsících stejně.

    Další odvolací soud trest snížil na 13 let. Do všeho se ovšem nakonec „zapletla“ i tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. Na základě její stížnosti se případem zabýval Nejvyšší soud a ten rozsudek pro nedostatek důkazů zcela zrušil.

    V září 2015 se krajský soud začal případem zabývat znovu. A rozsudek? Opět 13 let, což potvrdil i Vrchní soud v Praze. Lukáš Nečesaný nastoupil před nedávnem opět do vězení. Už podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který rozhodne definitivně.

    Vše o případu Lukáše Nečesaného zde >>>

    Klíčový důkaz proti Nečesanému není na záběrech z místa činu vidět. Klíčový důkaz proti Nečesanému není na záběrech z místa činu vidět. | Archiv Blesku

  • 4.Vražda v tramvaji 17

    Nad smrtí čtyřiašedesátileté Danuše Š. si pražští policisté lámali hlavu dlouhé dva roky. Neznámý pachatel ženu zastřelil mezi dvěma zastávkami v Modřanech v tramvaji číslo 17. Cestující si krvácející ženy všimli až po několika minutách. Tou dobou byl vrah již dávno pryč.

    Letos v květnu se na policii sám přihlásil třiašedesátiletý Jan Holman, který tvrdil, že nevěděl, že ženu po výstřelu zabil. Tížilo ho údajně černé svědomí. V listopadu stanul před soudem, kde uvedl, že jeho motivem bylo získání peněz, které potřeboval na cestu do svého domku v Posázaví.

    Soudce označil za výrazně polehčující okolnost to, že se Holman sám přiznal a že činu lituje. Jeho skutek nazval „bestiálním útokem pro pár korun“. Muže poslal na 17 let do vězení.

    Vše o vraždě v tramvaji 17 zde >>>

    Čím zabíjel vrah z tramvaje č. 17? Čím zabíjel vrah z tramvaje č. 17? | Foto: Z. Pecák, Reprofoto Youtube, archiv

  • 5.Kauza taxivraždy

    Byl únor 2014, když policisté v Praze objevili v opuštěném taxíku mrtvolu jeho majitele. Neznámý pachatel dvaačtyřicetiletého muže zastřelil několika ranami do hlavy. O necelé dva měsíce později byla v Uhříněvsi nalezena dvě těla, v Praze pak dva opuštěné taxíky. Mezi taxikáři zavládla panika.

    Policie brzy po činu zatkla podezřelého feťáka s doklady jedné z obětí. Nakonec byl ale propuštěn a vypadalo to, že z případu se stane pomníček. Policie ale koncem roku 2015 obvinila muže, který v tu dobu seděl ve vězení. Před soudem stanul David V. Jeho pachovou stopu našli policisté v jednom z taxíků, dalším důkazem byly právě doklady zavražděného taxikáře. Před soudem vypovídali též spoluvězni bratra obžalovaného – ten se jim měl chlubit, že taxikáře spolu se sourozencem zabili. Před soudem ale řekl, že „nechtěl být za blbce“ a vše si vymyslel.

    Soudkyně Davida V. poslala za tři vraždy na doživotí do vězení. Obžalovaný svou vinu od začátku ale popírá, dá se tedy předpokládat, že se ještě odvolá.

    Vše o případu taxivražd zde >>>

    Obžalovaný David V. před soudem Obžalovaný David V. před soudem | Daniel Černovský

  • 6.Úmrtí pacientů v rumburské nemocnici

    V létě 2014 zemřela v rumburské nemocnici za podivných okolností stařičká pacientka. Na udání jednoho z lékařů byla zadržena zdravotní sestra Věra M. Později byla obžalována z vražd 6 pacientů ve věku mezi 35 a 85 lety mezi lety 2010 a 2014. Měla jim přímo do žíly píchnout dávku draslíku, který oslabí srdeční činnost natolik, že pacient zemře.

    Věra M. od začátku vinu popírala. Soud se kauzou zabýval od loňského června. V případu vypovídala celá řada svědků z řad kolegů obžalované ženy. Nikdo nemluvil v její prospěch. Znalci obžaloby uvedli, že pacienti skutečně zemřeli po podání draslíku. To ale vyvrátil posudek znalců obhajoby a nakonec i revizní posudek.

    Věra M. byla zproštěna obžaloby – podle soudu nebylo prokázáno, že k vraždám skutečně došlo. Rozhodnutí potvrdil i odvolací soud, dovolání obžaloba nepodala.

    Vše o případu umrtí v rumburské nemocnici zde >>>

    Věra M. si po čtvrtečním rozsudku oddechla, stále ale bere antidepresiva. Věra M. si po čtvrtečním rozsudku oddechla, stále ale bere antidepresiva. | Karel Kopáč

  • 7.Kauza Dahlgren

    Američan Kevin Dahlgren v květnu 2013 usmrtil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny. Podle obžaloby nejprve napadl tři z nich, tetě zasadil 17 bodných a sečných ran pravděpodobně kuchyňským nožem, jejímu manželovi 29 bodných a sečných ran, synovi dalších 17, vyplývá z vyšetřování. Jako posledního zřejmě usmrtil druhého syna, kterého napadl kamenem, poté nožem.

    Krátce po činu ovšem uprchl z republiky a vrátil se do rodné země. Hned na letišti ve Spojených státech byl zadržen a od té doby čekal do loňského srpna ve vazbě. Nakonec byl vydán do České republiky jako vůbec první občan USA. Soud začal letos v květnu.

    Dahlgren dlouhé roky trpěl psychickými problémy. Podle soudce v osudný den jednal na základě předchozího uvážení, zabíjel brutálním způsobem. V obětech podle rozsudku spatřoval „reprezentanty frustrujícího světa“.

    Soudce konstatoval, že Dahlgren se v osudný den v domě prokazatelně pohyboval. Násilné vniknutí do domu se neprokázalo, neztratily se žádné cennosti. Vyšetřování ukázalo, že rodina obětí neměla žádné nepřátele. Nikdo jiný než Dahlgren čin spáchat nemohl, uvedl soudce. Zločin je podle něj mimořádně závažný, zavrženíhodný, kdy surovým způsobem vyvraždil kompletní rodinu. Byl odsouzen na doživotí, po doručení rozsudku v anglickém jazyce se odvolal.

    Vše o případu Kevina Dahlgrena zde >>>

    Vrah Dahlgren (24) se ve vězení stal tlouštíkem! Vrah Dahlgren (24) se ve vězení stal tlouštíkem! | Jiří Nováček, archiv Blesku

Fuelsave ( 7. února 2017 11:47 )

 Bakalalalalala jsi tupé hovado,když nevíš že policie zajistila pachové stopy až po výslechu Nečesaného...A že policajt který to vyšetřoval je vyšetřován Gibsem pro jinou závažnou trestnou činnost.To že ho ta ulhaná holičská *** poznala po sto letech až zjistila,že z toho něco kápne,vypovídá o tom co je to prase zač.To že Nečesaný je slepýš a šel bez brýlí loupit uvěří opravdu jen hovado zamindrákované z úspěchů jeho otce

..krakonos500 ( 31. prosince 2016 19:56 )

Chlapi odsouzeni, vražedkyně propuštěna. Prostě naše feminizovaná justice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání