Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hasič pomohl zachránit topící se Štěpánku (9), nakonec ho odsoudili za těžké ublížení na zdraví

Autor: dce - 
9. prosince 2016
11:05

Dobrovolný hasič Jindřich Šťastný předloni v létě pomáhal zachránit devítiletou holčičku, která se topila ve výpusti hasičské nádrže v Nesměřicích. Holčička přežila, ale Jindřich skončil jako viník před soudem, který ho nakonec odsoudil za těžké ublížení na zdraví. 

Skutečně neuvěřitelný případ se odehrál už předloni v létě. Dobrovolní hasiči z Nesměřic přijeli vyčistit nádrž pod hrází přehrady Želivka, kde se běžně koupají i místní. V osudný den 27. července šel výpusť nádrže otevřít Jindřich Šťastný. Kolem stály čtyři malé holky, které Jindřich upozornil, že jdou čistit vodu. Pak se vrátil za kolegy a šli sekat trávu.

V tu chvíli ale do vody naskákala ona čtyři děvčata a mezi nimi i devítiletá Štěpánka. Otec, který údajně stál ve vodě u stavidla, děti hlídal. Hasiči ovšem svorně tvrdí, že ve vodě ani nikde poblíž nebyl. Štěpánka po osudném skoku už nevyplavala. Další z dívek si jí všimla až u dna – v díře výpusti.

V tu chvíli začal boj o život. „Zvedli jsme stavidlo, byla tam vidět noha, jak tam čouhá z toho otvoru. Kluci za ní naskákali do vody,“ řekl v pořadu Očima Josefa Klímy dobrovolný hasič Lubomír Jelínek, který byl rovněž na místě.

Další hasiči popisují, jak se dívenku snažili vytáhnout, ale byla v otvoru zaklíněna a vzniklý tlak jim bránil v záchraně. Hasiči motorovou pilou rozřezali dřevěná prkna, aby voda mohla odtékat vrchem. Tlak se snížil a dívku mohli konečně vytáhnout. Na břehu si ji převzala záchranka, která ji převezla v kritickém stavu do nemocnice.

Za viníka byl určen právě Jindřich Šťastný – podle otce děvčata neupozornil, že jde vypouštět vodu a mají dávat pozor. Jenže hasiči tvrdí opak. Otec podle nich nebyl poblíž, když k nehodě došlo. Koupání v nádrži je navíc na vlastní bezpečí.

Soud odmítl provést rekonstrukci, která by mohla prokázat, kde leží pravda. Dívku podle rozhodnutí vtáhlo do výpusti sání odtékající vody. Jenže podle hasičů i podle pokusu reportéra FTV Prima, výpusť takovou sílu zdaleka nemá.

Jindřich byl uznán vinným a dostal osmiměsíční podmínku. Navíc musí zaplatit výlohy zdravotní pojišťovně, které sahají do výše stovek tisíc korun. „Jindra je obyčejný mladý kluk, který má před sebou celý život, a tento soudní proces už ho stál mnoho psychických i fyzických sil. Kromě zápisu v trestním rejstříku je nucen se vypořádat s vysokým finančním odškodněním. Kvůli nešťastné události, za níž necítí žádnou vinu, se bude muset zadlužit po zbytek života, protože není v jeho silách zaplatit požadovanou částku,“ stojí v ve zprávě, která doprovází prosbu o pomoc mladému hasiči.

„Musím každý měsíc platit pět tisíc, ta celková částka vychází asi na jedenáct let...,“ prozradil Jindřich. Otec dívky chce Jindřicha navíc žalovat za odškodnění dcery, která má podle něj trvalé následky. Pod vodou byla totiž 20 minut a záchranáři ji museli oživovat.

Dobrovolní hasiči a město Zruč nad Sázavou vyhlásili dobrovolnou sbírku – peníze na pomoc Jindřichovi můžete posílat na transparentní účet u České spořitelny a. s., pobočka Zruč nad Sázavou, č. ú.: 00000-4291771339/0800.

Kolooo ( 11. prosince 2016 12:52 )

A vy jste tam byla, nebo co??

nicollee ( 10. prosince 2016 21:46 )

Přesně tak. Ten jsme tam byli! Otec prakticky jak dlouho nereagoval na její nepřítomnost hnus

krtek. ( 10. prosince 2016 17:41 )

navrhuju takovymhle soudcum zrusit vychazky z blazince, protoze jedine co dosahl je to , ze az uvidim jak se nekdo topi, otocim se a budu utikat pryc, aby to nahodou nebylo na mne....

Dokidok ( 10. prosince 2016 16:00 )

Nechápem prečo bi tam mal stáť ako vták.Veď keď sa vypúšťajú ktorékoľvek vodné nádrže tiež ich nikto nestráži z výnimkou kúpalísk kde sú plavčíci.Tie deti tam nemali čo robiť bez dozoru dospelej osoby.Dúfam že sa nájde dosť normálnych ľudí ktorí mladému hasičovi aspoň trochu pomôžu. Držím palce. Hasič.

12345pedro ( 10. prosince 2016 07:56 )

nechápu,nechápu ty reakce tady.Vždyt je to úplně jasné.Hasič nedostal trest za záchranu ,ale zato ,že otevřel nádrž a šel(do ) pryč.Říká se tomu nedbalost.Anebo jinak opravář kanálů otevře kanál ,nezajistí ho a jde na svačinu.Když tam spadne kdokoli,dítě, dospělý,vy i s kolem,bude vinný opravář ,že místo nezajistil.Polehčující okolnost pak bude ,že vás z toho kanálu vytáhnul a dal první pomoc.Takže se bavit o vlivu a nevlivu tatíka je bezpředmětné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání