Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Afghánec (19) obviněný ze znásilnění sestry Na Bulovce: V Česku je za zásluhy svého otce!

Autor: ljš - 
7. prosince 2016
12:19

Nepřišel sem s uprchlickou vlnou, ale díky zásluhám svého otce! Afghánec (19), kterého policie obvinila ze znásilnění zdravotní sestřičky v Nemocnici Na Bulovce, je totiž synem muže, který nasazoval vlastní život, aby pomohl českým vojákům.

Rodinu obviněného mladíka se podařilo vypátrat serveru Seznam Zprávy. Ukázalo se, že jeho otcem je pan Saíd, který léta pracoval jako tlumočník české armády. Jde přitom o velmi nebezpečnou práci, protože právě domorodí překladatelé jsou hlavním terčem bojovníků Talibanu a v ohrožení jsou vždy i jejich rodiny.

Saíd, který se česky naučil na studiích v Česku, patřil k výborným pracovníkům, o čemž svědčí řada ocenění. „Byl přátelský, měl i takové vlastenecké cítění své země, pro Afghánistán chtěl něco udělat. Byl veselý člověk, dobře se s ním pracovalo. Rozuměl našim vtípkům a uměl se zapojit,“ potvrdil serveru voják Jan Šebesta, který se Saídem sloužil ve Wardaku.

Když pak tlumočníkovi a jeho rodině začalo v Afghánistánu hrozit nebezpečí, dostali v Česku trvalý pobyt. V Praze se nastěhovali na ubytovnu, kde čekali na přidělení bytu. Pak ovšem Saídův malý syn onemocněl žloutenkou, se kterou se léčil právě Na Bulovce.

Hlídal ho tam i jeho devatenáctiletý bratr, který začátkem listopadu v noci sexuálně napadl zdravotní sestřičku. Následně skončil ve vazbě a čeká na soud. „Můj život v Česku se změnil v peklo. Nevím, co se stalo. Manželka ho chce vidět, zhroutila se, je v nemocnici,“ řekl Saíd serveru.

Svou identitu se snaží tajit, protože se bojí o své příbuzné v rodné zemi. Víte, v Afghánistánu je také internet a já tam stále mám bratra a další příbuzné. Hrozí jim nebezpečí,“ vysvětlil. 

Synovi za znásilnění, které naštěstí nedokonal, protože si sestřička dokázala zavolat pomoc, hrozí až osm let za mřížemi.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání