Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zločinci v adventním kalendáři: Bankéř zpronevěřil 150 mega a zmizel

Autor: lm - 
4. prosince 2016
15:30

Zpronevěřil 150 milionů korun a slehla se po něm zem. Chorvatští policisté už léta pátrají po bankéři, který byl za podvod odsouzen k šesti letům v kriminále. Marjan Vidović (64) je jedním z nejhledanějších zločinců Evropy, které Europol zařadil do svého adventního kalendáře.

Marjan Vidović (64) v 90. letech pracoval jako ředitel chorvatské Štedionice za obnovu i razvoj (Spořitelny pro obnovu a rozvoj). V říjnu 1994 přikázal jednomu ze svých zaměstnanců, aby pro klienta směnil kolem půl milionu marek (asi 7,5 milionu korun). Na takový obchod ale banka neměla licenci. To se ale nakonec ukázalo být tím nejmenším prohřeškem v jeho kariéře.

V roce 1997 bankéř převzal funkci vrchního pokladníka, což ho jako jediného opravňovalo k ukládání a vybírání peněz. Během dvou let z účtů bank zpronevěřil přes 42 milionů kun, tedy asi 150 milionů korun. Tyto peníze bance měly sloužit k různým obchodům, bankéř si je ale přivlastnil a pak zmizel. Za podvod byl odsouzen k šestiletému trestu ve vězení.

Marjan Vidović je čtvrtým kriminálníkem, jehož Evropská policejní agentura Europol odhalila v rámci svého netradičního adventního kalendáře. Ten je sestavený z portrétů nejhledanějších uprchlíků před spravedlností na starém kontinentu. Cílem je prý učinit příští rok bezpečnějším.

Čtvrtý díl adventního kalendáře Europolu najdete ZDE››

agfor ( 4. prosince 2016 15:36 )

I kdyby ho chytili, tak 150 milionů za 6 let je docela slušná výplata. Asi taky začnu krást, jen nevím, kde začít, protože už všechno vládnoucí ksindl rozkradl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání