Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Spoluobčany v Olomouci napadli teleskopem a tyčí: Rasismus, vykřikovali v obraně před policií

Dva Romové napadali v Olomouci spoluobčany: Na útoky se vybavili teleskopem a tyčí. (Ilustrační foto)
Dva Romové napadali v Olomouci spoluobčany: Na útoky se vybavili teleskopem a tyčí. (Ilustrační foto)  (Autor: Police ČR)
Autor: dce - 
30. listopadu 2016
12:31

Několik útoků na olomoucké občany zosnovala dvojice mužů už loni. Napadli partu bezdomovců i pár obyčejných lidí. Do rvaček však nešli jen pěstmi, vybavili se teleskopem i tyčí. Soud dvojici agresorů poslal na 5,5 a sedm let do vězení.

Krajský soud v Olomouci řešil celý případ již podruhé poté, co jim ho Vrchní soud vrátil k projednání. Ani nové výpovědi svědků ale mnoho neprozradily. „Pamatují si méně, nemají kladný postoj k orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl o napadených bezdomovcích podle serveru Deník.cz soudce Eduard Ondrášek. Oproti poslednímu rozsudku ale nakonec verdikt zmírnil.

První útok se odehrál loni v květnu – dvojice mužů u jednoho ze squatů v Olomouci zaútočila na opilé bezdomovce. „Myslel jsem, že si to rozdáme jako chlapi, pěstmi. Proti klukům nic nemám. Nepodal jsem trestní oznámení,“ tvrdil jeden z napadených. Jenže útočníci si do bitky přinesli i teleskopický obušek. Dva bezdomovci skončili zranění.

O tři měsíce později napadli dalšího muže, kterého brutálně zbili poté, co se za nimi vydal, aby z nich dostal peníze, o které ho dřív okradli. U tohoto případu se obžalovaní bránili, že šlo o sebeobranu.

V třetím případě ovšem napadli naprosto nevinného běžce. Jeden z aktérů ho měl škrtit a požadovat od něj peníze za telefon, který mu běžec rozbil při předchozím střetu. Jeden z agresorů se pak hájil, že právě oni jsou obětí, protože jsou Romové a jde o rasismus!

Soudce poslal dvojici na 5,5 a sedm let do vězení, kde jsou starými známými.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání