Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

14 let hledá pravdu: Bratr se neoběsil, policie jen zahladila stopy, tvrdí

Autor: dce - 
28. listopadu 2016
18:22

Před více než 14 lety našel doma svého bratra oběšeného. Od té doby Jiří Hrubý bojuje za spravedlnost. Tvrdí totiž, že bratr nespáchal sebevraždu a policie jen zahladila stopy po vraždě. Říká, že má vlastní důkazy, že policie byla v bytě už den předtím, než on sám tělo našel! Policie nakonec vlastní chyby uznala, případ je ale promlčen, nikdo tudíž nebyl potrestán...

Bylo 1. března 2002, když Jiří Hrubý našel v brněnském bytě svého bratra Petra oběšeného. Policisté po krátkém vyšetřování případ uzavřeli jako sebevraždu. Jenže to bylo Jiřímu už od začátku divné. Jeho bratr podle něj prodával kradená auta. Když se s „kšefty“ rozhodl skoncovat, jeho zákazníci ho začali považovat za nebezpečného. Přišlo několik vyhrůžek a pak byl Petr nalezen mrtvý.

Když se Jiří chtěl dostat do bytu, musel zavolat zámečníka, byt sice nebyl zamčený, jako obvykle, ale bez klíčů se Jiří dovnitř stejně nedostal. Uvnitř našel mrtvého bratra, zavolal tedy policii a z bytu odešel. Vzal si ještě z nočního stolku jediné klíče k bytu. Na policejních fotografiích ale tyto klíče leží na svém místě, odkud si je Jiří vzal.

Druhou podivností je také datum na fotografiích, které policisté pořídili. Stojí na nich totiž 28. 2. 2002. Špatné nastavení fotoaparátu Jiří vylučuje – fotografie podle něj zachycují byt v noci, stejně tak obrázky domu zvenku jsou jasně noční – policisty ale zavolal přes den. „Důležité je také foto domu, neboť nafotit 1. března za deště suchý chodník je nemožné, ale naše policie to dokázala, ptáme se jak?“ naznačuje Jiří.

Poukazuje i na fotografie těla. „Přišlo mi to hodně podivné. Vrátil jsem se do bytu a udělal vlastní fotku, o které jsem vůbec nikomu neřekl,“ řekl Jiří před lety FTV Prima. Fotku Jiří později porovnával s obrázky, které pořídila policie. „V rozmezí max. dvou hodin nemůže dojít k takovému rozdílu,“ poukazuje Petr na značné rozdíly ve vzhledu těla na fotografiích. „To odpovídá tomu, že policie byla přítomna na místě činu den předem,“ tvrdí.

Veškerá pochybení ale policie celé roky odmítala. Případ předal i policejní inspekci, dlouho se ale nic nedělo. Do akce policii přivedl až průšvih s Toflovým gangem. V této kauze byl obviněn i tehdejší šéf inspekce Rudolf Setvák, který případ Petra Hrubého rovnou smetl ze stolu. Nové prošetření ale přineslo v roce 2015 i nové závěry.

„Výsledkem našeho opatření (přezkum podkladových materiálů – pozn. red.) je zjištění, že při ohledání místa nálezu mrtvého Petra Hrubého nebyly zajištěny potřebné kriminalistické stopy, které mohly být vyhledány a zajištěny v kontextu s platnou metodikou pro postup při ohledání,“ napsal podle serveru Lidovky.cz v dopise z července roku 2015 náměstek ředitele krajského ředitelství jihomoravské policie Libor Kachlík.

Jenže potrestán nikdo nebyl a už ani nebude. Případ je už promlčen...

jiklik ( 28. listopadu 2016 20:08 )

Policie se i mě pokusila zlikvidovat. Daleko závažnější je, proč tak policie konala. Policie ČR tak konala, aby zakryla úřednické zločiny páchané úředníky na dětech. A to už jim nikdo neodpáře, neb je k tomu přehršel důkazů. V prospěch policie bohužel hraje, že takové postupy policie proti jiným v této zemi prakticky nikomu nevadí. Tak proč by se tak policie k občanům nechovala? Zde jsou důkazy o praktikách naší policie: http://www.klusak.info/62-dukazy-o-zneuzivani-moci-policie-cr

zednik ( 28. listopadu 2016 19:55 )

Vraždae u nás promlčuje po 15 letech, za určitých okolností i déle. Jak tahle kauza tedy může být po 14 letech promlčena?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání