Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabil mladičkou Hanku, ale do vězení nepůjde: Vrah knihovnice skončí v detenci

Autor: ČTK, dce - 
24. listopadu 2016
11:40

Loni zabil mladičkou knihovnici. Soud ale rozhodl, že Vlastislav A. do vězení nepůjde. Nastoupí do zabezpečovací detence, což je psychiatrické zařízení uvnitř věznice. Pravomocně o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který potvrdil dřívější verdikt krajského soudu v Plzni. Informovala o tom Česká televize. Třicetiletý, psychicky nemocný muž je momentálně na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Knihovnici usmrtil loni 25. května. S osmadvacetiletou ženou se nejdříve zamkl v budově a požadoval po ní, aby zavolala televizní štáb. Poté ženu ubodal kuchyňským nožem. Policie ho později dopadla v nedaleké ubytovně.

Soudní znalci, kteří mužův stav posuzovali, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Trpí podle nich paranoidní schizofrenií, a to velmi atypickou formou, která se projeví jen v určitý okamžik a pak její projevy ustupují. Vzhledem ke své nemoci byl v době činu duševně nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost jednání, uvedli odborníci. Státní zástupce proto zastavil trestní stíhání a navrhl umístění do detence.

Soud si později nechal vypracovat další posudek, podle něhož muž trpí smíšenou poruchou osobnosti, nejde ale o duševní chorobu. Soud později nařídil vypracování dalšího posudku z oboru psychiatrie a z klinické psychologie, který potvrdil původní posudek, tedy že muž trpí paranoidní schizofrenií.

Na základě nejnovějšího posudku Krajský soud v Plzni letos v říjnu na veřejném jednání rozhodl, že muž patří do zabezpečovací detence. S rozhodnutím ale obžalovaný nesouhlasil a podal proti němu stížnost, které nyní Vrchní soud v Praze nevyhověl. Čeká ho proto převoz do detenčního zařízení. V Česku fungují ústavy zabezpečovací detence ve věznicích v Brně a Opavě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání