Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Válka o domácí porody: Šéf záchranky poslal jasný vzkaz všem rodičkám, které riskují s životem dítěte

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Shutterstock)
Autor: aba - 
23. listopadu 2016
13:27

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje vydala v reakci na aktuální diskuzi o domácích porodech prohlášení, ve kterém jasně doporučuje pouze porody ve zdravotnických zařízeních. Domácí porod totiž může vést k vážným komplikacím a v extrémních případech až k smrti.

K domácím porodům je záchranná služba volána zpravidla až ve chvíli, kdy dojde k nečekaným komplikacím, na které už porodní asistentka nestačí. Záchranná služba však nedisponuje týmem školených porodníků a případné komplikace nemusí být schopná řešit. Proto v těchto případech vždy převáží postižené do nemocnice.

Přijede-li zdravotnická záchranná služba na místo z důvodu komplikace domácího porodu, bude ošetřovat a léčit matku a dítě a s ohledem na své vybavení a kvalifikaci bude trvat na převozu do zdravotnického zařízení. Důvodem je diagnostika důvodu komplikací, kvůli kterým je volána a které v případě ponechání rodičky a dítěte doma zůstanou neřešeny,“ řekl MUDr. Roman Sýkora, Ph.D., ředitel ZZS Karlovarského kraje.

Problematika domácích porodů vyvolává v poslední době ve společnosti bouřlivé diskuze. Sýkora ve svém prohlášení jasně nedoporučuje podstupovat domácí porod z důvodu mnohem většího rizika a prokazatelně vyšší úmrtnosti novorozeňat než při porodech ve specializovaných zařízeních.

ivanak ( 23. listopadu 2016 15:45 )

Prostě je to nerozum a hazard se životem.Přesně tak,nechala bych je zaplatit úplně vše,pokud by volali záchranku.Také jsem měla tři děti a neumím si představit,že bych rodila doma.Měla jsem vše bez komplikací v průběhu těhotenství a druhý porod byl tak náročný,že skončil císařským řezem a neumím si představit rodit doma.Dnes je to v porodnicích tak vše benevolentní,to nikdy nebylo.My museli děti ukazovat za sklem a mít roušky atd.Za tři,nebo čtyři dny jdou maminky domu,tak proč tak riskovat.

pobus ( 23. listopadu 2016 15:44 )

Moje babička byla před 70 lety šťastná jak blecha, že si mohla dovolit luxus rodit v porodnici. Dokonce kvůli tomu jela 20km na kole a 5km šla pěšky. Ona totiž moc dobře věděla, co by se mohlo stát, protože to kolem sebe zažila. A to ve vesnici měli zdatnou porodní bábu s nízkým počtem úmrtí. I tak to riziko pro ní bylo moc velké a raději si zaplatila porodnici.

matno ( 23. listopadu 2016 15:04 )

Sama jsem matkou tří dětí, ale ani jedno bych nechtěla rodit doma. Opravdu nechápu, proč některé matky chtějí rodit doma. Ať si přečtou statistiky z dob I.republiky, jak hrozná byla úmrtnost matek a novorozenců. Dnes je divná doba, mladí o porodech nic neví, ale sestavují porodní plány a rozhodují, jak, kde a s kým budou rodit. Hlavně, aby to bylo originální a jiné, než porod naší sousedky. Samozřejmě je nejlepší si vše nafotit a nafilmovat, a pustit to na sociální sítě. Vždyť je to tak cooool, že? A co zájem dítěte? Souhlasím, jestli chtějí domácí porod, tak jen na vlastní nebezpečí a v případě potřeby zaplatit sanitku, lékaře a všechny případné následky a komplikace ze své kapsy. Co by za porod v nemocnici dala ve 30.tých letech moje prateta, která neměla pojištění a ani peníze na doktora, takže doma rodit musela a přišla tak o dvě ze svých tří dětí.

petcim ( 23. listopadu 2016 14:20 )

Co takhle přestat hradit výjezd sanitky, když nechci odvést do nemocnice, nepotřebuji ani pomoc lékaře. Asi by se divili, kdyby jim přišel účet za sanitku domu. Budou řvát, že na to mají nárok....když se rozhodli, že si zaplatí porod doma, tak ať si taky zaplatí veškerou zdravotní péči vzniklou komplikacemi tímto porodem....

marlen5 ( 23. listopadu 2016 14:01 )

Rodit mimo zdravotnické zařízení je nebezpečný hazard nejen pro rodičku, ale především pro dítě. Pokud matka rozhodne, že ohrozí sama sebe, je to její riziko. Ale vědomě ohrožovat život dítěte, to je trestný čin. Každá taková nezodpovědná matka by si měla uvědomit, že může nastat situace, která nebude v domácím prostředí řešitelná. Je také velmi důležité, z jakého důvodu se matka rozhodla porodit doma. Ve většině případů se jedná o vlastní pohodlí samotné matky - pohodlí nazývané domácím komfortem, přirozeným prostředím. V dnešní době, kdy rodičky mají děti ihned po porodu u sebe, otec se může porodu účastnit, nelze srovnávat riziko poškození nebo úmrtí dítěte s "komfortem" rodit doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání