Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vodu v hotelu měl zamořenou legionellou, která zabila hosta, přesto nezavřel: Dostal čtyři roky natvrdo

Autor: ČTK, dce - 
14. listopadu 2016
11:45

Po pobytu v jeho hotelu zabila jednoho cizince legionella, druhý onemocněl. Okresní soud ve Zlíně v podnělí uložil pětatřicetiletému Pavolu Š. z Prahy trest čtyři roky a dva měsíce vězení za obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Muž byl provozním ředitelem hotelu v Březůvkách na Zlínsku, kde se ve vodě nebezpečná bakterie objevila. Pavol Š. podle obžaloby v hotelu ubytovával i poté, co mu hygienici kvůli legionelle provozování hotelu zakázali.

Pavolu Š. hrozilo až deset let vězení. U soudu svou odpovědnost přiznal. Uvedl však také, že hotel chtěl mít otevřený i přes problémy jeho majitel František D., který však u soudu řekl, že je pouze vlastníkem objektu. Ten podle svých slov pronajal brněnské firmě Amasco, jež hotel provozovala. Podle obchodního rejstříku Amasco patří Máriovi M. ze Slovenska, podle Pavola Š. je ale jejím skutečným majitelem František D., jenž to ale odmítl.

Bakterii našli hygienici v pitné a teplé vodě v hotelu laboratorní analýzou. Provozovatel podle obžaloby hotel nezavřel, navíc na internetu dál nabízel zvýhodněné pobyty. Podle policie tak ohrozil minimálně 36 lidí. Pavol Š. řekl, že udělal většinu úprav, které požadovali hygienici, například ve sprchách či chemické ošetření vody. Hotel prý otevřel, „když mu bylo řečeno, že všechno je opraveno z 80 procent a že hotel má otevřít“. Kdyby byl hotel jeho, prý by to neudělal. Hosté hotelu podle Pavola Š. o problémech nevěděli.

Pětapadesátiletý muž po návštěvě hotelu na konci roku 2014 onemocněl. Nejdříve měl jen vysoké teploty, poté začal ztrácet stabilitu a špatně mluvil. Do nemocnice ho odvezla záchranná služba, upadl na dva měsíce do komatu, poté byl měsíc na jednotce intenzivní péče a další měsíc na rehabilitačním oddělení, kde se začal učit znovu chodit. Dosud navštěvuje lékaře, bere léky a byla mu přiznána invalidita třetího stupně, nepracuje. Podle znalce mohl i zemřít.

Případ začal ohlášením onemocnění cizince bakterií legionella Krajské hygienické stanici ve Zlíně. Cizinec na tuto nemoc zemřel po návratu do své vlasti z krátkého pobytu ve wellness hotelu. Pracovníci hygienické stanice podle policie ve vodě v hotelu zjistili až 1500násobné překročení hygienického limitu bakterie legionella. Hygienici o kontaminaci ihned vyrozuměli provozovatele, ten podle obžaloby ale nezbytná opatření neučinil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání