Na území Prahy se nachází hned několik zookoutků, které lidem nabízejí v rámci rušného velkoměsta možnost zažít zvířata, která v naší zemi žijí také ve volné přírodě. Největší z nich naleznete v Malé Chuchli a v pátek 11. listopadu se veřejnosti otevřela také modernizovaná Divoká zahrada Hostivař

V opětovně zprovozněném zookoutku mají lidé příležitost zahlédnout muflony evropské, bílé daňky a na jezírku pod skálou mají svůj domov vodní ptáci jako kachna pižmová, husa labutí, kachnička mandarínská nebo labuť velká.

Jezírko v zookoutku je domovem vodních ptáků.
Autor: Daniel Vitouš

Divokou zahradu lemuje nový dřevěný ochoz, který návštěvníky přímo k ptákům nepustí. Přesto mohou lidé vodní opeřence krmit, musejí ale dodržovat pravidla, která členové Lesů hlavního města Prahy umístili ke vstupu.

Daňkové jsou plaší, mufloni otrlí

V oblasti nad jezírkem se pak nacházejí dva výběhy. Jeden z nich je ryze přírodní, nachází se v něm krmelec. Obývají ho v současnosti jeden samec – daněk a dvě samice – daněly. Jsou celí bílí a také velice plaší. Po příchodu zástupu lidí, kteří se slavnostního otevření účastnili, se tato zvěř schovávala ve křoví. Když už se ukázala, tak jen na několik málo okamžiků, než zmizela někde v jiném úkrytu.

Divoká zahrada Hostivař je také domovem muflonů evropských.
Autor: Daniel Vitouš

Zato mufloni evropští jsou na první pohled ve svém výběhu mnohem přívětivější a na lidi zvyklejší. Samec a samice ochotně přiběhli k oplocení a od malého chlapce se dokonce nechali pohladit.

Areál slavnostně otevřeli ředitel Lesů hlavního města Prahy Vladimír Krchov a radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN).

Nemohoucím pomohou v Jinonicích

„Doufám, že se Divoká zahrada Hostivař stane místem, kam budou lidé se svými dětmi a přáteli rádi chodit a trávit volný čas. Nacházejí se tu z části různě handicapovaní tvorové, kterým je tu umožněn důstojný život. Snažíme se vybudovat v pražských Jinonicích velkou záchrannou stanici pro handicapované živočichy,“ uvedla před slavnostním přestřižením pásky Jana Plamínková.

Projekt na specializované pracoviště pro nemohoucí zvířata je však podle jejích slov zatím pouze na papíře, a tak nepřítomnost této stanice dočasně nahrazují právě pražské zookoutky.

Nedaleko za jezírkem se tyčí obytné domy.
Autor: Daniel Vitouš

Divoká zahrada Hostivař v minulosti hostila také kozy, po kterých se návštěvníci po příchodu hned sháněli. Místní evidentně prostory velice dobře znají. Ředitel pražských lesů Vladimír Krchov v reakci nevyvrátil, že by se sem také tito živočichové v budoucnu mohli vrátit.

Další zookoutek, který se nachází v Malé Chuchli, nabízí pohled na další zvířata českých lesů a dokonce zážitkové programy. Lidé zde mohou pozorovat živočichy v noci, přespat tu a opékat špekáčky u ohně.

Revitalizace celého areálu stála celkem šest milionů korun.

Jak Divoká zahrada Hostivař vypadá a za jakých podmínek můžete krmit místní ptáky? Dočtete se ve fotogalerii:

Fotogalerie
17 fotografií