Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matka z Tachova rozdupala dítěti hlavičku: Dostala 19 let

Autor: ČTK ljš - 
11. listopadu 2016
15:15

Za zrůdnou vraždu vlastního dítěte odpovídající trest. Na 19 let poslal plzeňský krajský soud do vězení Zdeňku M. (29) ze Slovenska za vraždu novorozence. Podle soudu letos v březnu po utajovaném těhotenství porodila ve sprše ubytovny v Tachově zdravé, donošené a životaschopné dítě. Děcko bylo nechtěné a žena už během těhotenství plánovala, jak se ho zbaví. Novorozenou holčičku ve sprše zabalila do ručníku a dvakrát jí silně dupla na hlavičku a tělíčko. Dítě těžkým zraněním hlavy po převozu do nemocnice podlehlo.

Rozsudek není pravomocný, žena i státní zástupkyně si nechaly lhůtu na případné odvolání. Ženě hrozil až výjimečný trest. Soud vyslyšel návrh státní zástupkyně, která požadovala trest mezi 18 a 19 lety. Obhajoba naopak chtěla, aby senát čin neposuzoval jako vraždu, ale jako vraždu novorozeného dítěte matkou, protože prý byla po porodu ve velmi špatném psychickém stavu. Pro takový případ je sazba tři až osm let vězení.

Žena už má dvě dcery. Osmiletá žije s bývalým partnerem na Slovensku, třiapůlletá bydlela s matkou a jejím druhem na ubytovně v Tachově. Před druhem těhotenství tajila a podle soudu plánovala, jak se dítěte zbaví. Už na policii vypověděla, že uvažovala o tom, že děcko hned po porodu odnese „na řeku, kde buď odplave, nebo se utopí“. Žena řekla, že to bylo proto, že měla strach, že by ji partner opustil. Ani jemu o těhotenství neřekla.

Tvrdila, že těhotenství zjistila až na začátku března, domnívala se prý, že je tak ve čtvrtém měsíci. Soud o tom ale pochyboval. V kritický den po tajném porodu na ubytovně a poté, co na dítě dupla, vzala vzlykající děcko v ručníku a šla s ním k řece. Kvůli vysílení a ztrátě krve po porodu tam nedošla, a proto ho chtěla odchodit do kontejneru. Pak ji našel její druh, který vzal dítě do ubytovny a zavolal lékaře.

marlen52 ( 11. listopadu 2016 17:02 )

proč ji říkate matka ta potřebuje trest smrti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání