Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čechům zabili průvodce před očima. Vraždí i turisty, říká cestovatel o Etiopii

Autor: shp, zst, mat - 
12. listopadu 2016
16:43

Odjeli na dovolenou, aby poznali krásy exotické Etiopie. Namísto toho zažili čeští a slovenští turisté v africké zemi nejhorší zážitky svých životů. Byli přepadeni, oloupeni a dokonce se stali svědky kruté smrti. Podle brněnského cestovatele, který jezdí do Etiopie pravidelně, už v minulosti přišli o život i turisté

Slovenský portál Topky.sk informoval o výletu čtyř Čechů a šesti Slováků, který se změnil ve skutečnou noční můru. Výletníkům bylo všem kolem padesáti let. Na to, co zažili, je nemohl připravit nikdo. Zájezd si koupili u cestovní kanceláře Bubo, která se specializuje na zájezdy do exotických destinací. O ozbrojených konfliktech místních dobře věděli, proto se všude vydávali s průvodcem. Ani to je ale neochránilo.

Turistickou skupinu totiž u města Jimma přepadla skupina ozbrojenců. „Můžu vám říct, že když na vás míří osm chlapů se samopaly, před vašima očima zastřelí vašeho řidiče, 32letého chlapa, který má doma sedmiletou dceru, poté, co jim dáte všechno, peníze, doklady, mobily, foťáky, elektroniku, a vidíte, že tím to neskončí…“ tlumočil webu slova turistů muž, který se s nimi osobně setkal.

Ozbrojenci po střelbě útočili dál. Kamenem do krve zbili jednoho turistu a další ženu pořezali. Střelbu na řidiče však slyšeli strážci parku, kteří přispěchali na pomoc. To agresory zahnalo na útěk. Jedna z účastnic byla lékařka, která se snažila postřelenému řidiči pomoci. Vzala ho do nejbližší vesnice, jenže podmínky na ošetření nebyly dostatečné a muž zemřel.


Znáte oběti útoku na vysněné dovolené v Etiopii, nebo jste to přímo vy? Napište nám na tip@blesk.cz nebo zavolejte na telefonní číslo 724014586.


Cestovatel: Riziko útoku je vysoké, zabíjejí i turisty

Brněnský advokát Roman Heyduk navštěvuje Etiopii pravidelně. Zemi označuje za „relativně“ bezpečnou. „Bezpečná je historická severní část, kde jsou hlavní památky i většina území na jihu, kam turisté jezdí za krásnou přírodou a kmeny domorodců,“ říká advokát.

Určitě by však nedoporučil cesty do pohraničí s Jižním Sudanem, Keňou a zejména Somálskem. A na ještě jeden zásadní fakt upozorňuje: „Etiopie je stále ve válečném stavu s Eritreou. Cestovní kanceláře by měly všechna tato rizika znát a turisty tam nevozit. Navíc jsou to často odlehlé oblasti, kde je těžké zajistit v případě mimořádných událostí lékařskou péči,“ upozorňuje Heyduk.

V řadě míst doprovází turisty osobní strážci či policisté. Týká se to třeba Danakilské prolákliny u hranic s Eritreou. Místo přitahuje šedesáti činnými vulkány, vyschlými solnými jezery a pláněmi pokrytými krystaly síry. „V této odlehlé části před pěti roky zabili bandité dva etiopské policisty a pět turistů. Armáda podnikla tvrdá odvetná opatření, teď je tam klid. Ale riziko útoků je stále vysoké,“ míní brněnský advokát.

Čechy naštěstí jen okradli

Událost potvrdila i mluvčí českého ministerstva zahraničí. „MZV ČR může potvrdit, že v pondělí 7. listopadu 2016 byla v jihozápadní Etiopii přepadena skupina 6 slovenských a 4 českých turistů, kteří do země cestovali se slovenskou cestovní kanceláří. Ozbrojení lupiči vzali turistům kreditní karty, peníze a další cennosti,“ uvedla Irena Valentová pro web Blesk.cz

Nikdo z českých občanů nekontaktoval české velvyslanectví v Addis Abebě s žádostí o vydání náhradního cestovního dokladu, ani s žádostí o jinou okamžitou pomoc. Podle našich informací jsou již všichni čeští občané, kteří byli v Etiopii přepadeni, zpět v ČR,“ dodala Valentová. I samotný ředitel kanceláře přiznal, že jeho klienti byli napadeni. „To, co se stalo v Etiopii, je smutná událost, šlo o našeho přítele. Určitě jeho rodině pomůžeme,“ řekl Ľuboš Fellner

Všechny cesty, které realizujeme, jsou méně nebezpečné než lyžování nebo cyklistika. Etiopie je bezpečná země. Rozhodně není nebezpečnější než kterékoli hlavní město v Evropě i okolním světě,“ doplnil Fellner. České ministerstvo zahraničí před cestami do Etiopie varuje. O klidnou lokalitu se rozhodně nejedná.

ellenic ( 12. listopadu 2016 18:07 )

Normální člověk tyto rizikové destinace nevyhledává , příjemná dovolená, byť poznávací vypadá úplně jinak. Nemám potřebu jezdit do těchto zemí a nechápu, proč to někoho láká i přes známé nebezpečí .

gabreta ( 12. listopadu 2016 00:44 )

Dobrá šahl jsem vedle, pane učiteli. Přijde trest?

newworldorder ( 11. listopadu 2016 16:26 )

Vubec je nelitujeme.Májí to co si přáli,zážitek,adrealin...Doporučuji at se tam vrátí.

agfor ( 11. listopadu 2016 16:12 )

Do téhle zeměě Česko také posílá nám ukradené miliony. Teď aspoň víme, co si za ně milí černoušci kupují - AK47 i M16.

gabreta ( 11. listopadu 2016 16:07 )

Jó, adrenalin je adrenalin! Tak příště na dovolenou hurá do Sírie!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání