Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šárka (†41) se při potápění dostala do problémů. Otec (†68) jí chtěl pomoci, utopili se oba

Autor: shp - 
11. listopadu 2016
22:44

Oba zemřeli při tom, co nejvíc milovali. Veterinářka Šárka (†41) z Nemečiek v okrese Topoľčany milovala potápění stejně jako její otec Svatopluk (†68) z Martina. Již poněkolikáté se vydali do egyptského letoviska Marsa Alam obdivovat podmořský svět. Poslední výprava se jim však stala osudnou.

Děsivá tragédie se stala v neděli 6. listopadu na potápěčském výletu v Marsa Alam během plavby lodí Star Toe. Šárka a její otec Svatopluk jezdili do Egypta za potápěním pravidelně, o čemž svědčí i fotografie na sociální síti. Byli též členy Klubu sportovního potápění Hippocampus v Martinu.

Podle informací webu Pluska.sk měla Šárka pod vodou problémy. Otec se jí vydal na pomoc, ale nakonec se nevynořil z vody ani jeden z nich. Co se mohlo v Egyptě stát, si zatím nedokáže vysvětlit ani František Novomeský, potápěč a soudní lékař s více než padesátiletou praxí.

Byl to příkladný potápěč

Byl to příkladný a zodpovědný potápěč, takže pro mě je jeho smrt velkým otazníkem. Je to tragédie, ze které se sám nedokážu vzpamatovat,“ řekl webu lékař a potápěč, který si bez znalostí faktů neodvažuje ani vyslovit hypotézu o tom, co mohlo být příčinou této nehody.

Stále nemáme objektivnější informace, co se stalo, jen něco zprostředkovaně. Při potápění se může stát cokoliv – náhlé zhoršení zdravotního stavu či technická porucha. Někdy se může potápěč dostat do zákeřných proudů pod vodou, které fyzicky nezvládne. Je potřeba zjistit i organizaci zájezdu a dobu potápění,“ dodal Novomeský.

Znalec vyšetřením případu uctí památku Svatopluka

On sám je v podstatě jediným člověkem na Slovensku, který může tuto záhadu vyřešit. Jde o odborníka světového kalibru, který se jako soudní znalec specializuje na analýzu smrtelných nehod potápěčů. „Když orgány činné v trestním jednání budou chtít vyřešit tento případ, budu k němu povolaný jako znalec v daném odboru. A Svaťovi vzdám poslední úctu tím, že použiji všechny svoje vědomosti a znalost na vnesení světla do tragického případu,“ dodal sklesle.

nezadat1 ( 11. listopadu 2016 23:55 )

Je to tragédie,ale kdyby Pánbůh chtěl tak nám dal i ploutve či křídla.Proto neseme to riziko a umíráme.Honzovy za peci se nic nestane,ale lejno ze života.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání