Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čech Jan (21), který chtěl k ISIS, je příčetný. Hrozí mu až 12 let

Autor: všm - 
7. listopadu 2016
08:45

Čech Jan S. (21), který se chtěl připojit k bojovníkům takzvaného Islámského státu, je podle psychologických posudků příčetný. Klíčové lékářské zprávy odbdrželi vyšetřovatelé a Krajské zastupitelství v Plzni minulý týden, budou tak pokračovat ve stíhání mladíka ze Spáleného Poříčí. Tomu nadále hrozí 12 let za teroristický útok ve fázi přípravy. Informaci přinesl web rozhlas.cz.

„Není tam nic překvapivého. Můžeme vyloučit, že by se trestní stíhání zastavilo pro nepříčetnost,“ uvedl k lékařským zprávám dozorující státní zástupce Jakub Kubias. 

Obžalobě tak už nic nestojí v cestě. Měla by být podána v první polovině prosince. „Obviněný se do té doby musí seznámit se spisem a policie ho musí vyslechnout,” upřesnil státní zástupce. 

Chtěl zabíjet civilisty

Muž byl zadržen v únoru při cestě v Turecku. Měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Místní policii Jan S. údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je z části pod kontrolou Islámského státu. Turečtí policisté zadrženého vrátili do Česka a informovali o incidentu místní úřady. 

Původně měl být stíhán „jen“ za pokus o účast na organizované skupině. Po výslechu byla ale právní kvalifikace zpřísněna. Mladý muž, který se netajil touhou zabíjet vojáky i civilisty ve jménu Chalífátu, skončil ve vazbě. Tam by také měl zůstat až do začátku procesu. 

„Věděl, že když tam odjede a pak se vrátí, že by jej pravděpodobně zavřeli za terorismus, věděl, že pokud tam odjede a přidá se k Islámskému státu bojovat, je to v České republice nezákonné a mohl by být zavřený,“ stojí ve vazebním usnesení podle Českého rozhlasu. 

Na toto téma hovořil i Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech: 

Video  Miloš Zeman o terorismu v ČR  - redakce Blesk
Video se připravuje ...


gabreta ( 7. listopadu 2016 15:31 )

Jakej asi trest by jsi navrhoval pro Makrelu, Sobotku, Schlafenberga Štětinu a jim podobný z Pražský kavárny, který ty samý, zvou k nám? Aby jste se všichni nepos*rali z jednoho blba, když stejným tleskáte a navíc je volíte!!!

rockyshowman ( 7. listopadu 2016 11:02 )

Nic se mu nestane, Jirka a ti druzí se jej zastanou. A když mu to nevyjde vycestovat, tak bude vraždit doma. Zavřít, izolovat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání