Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Povolíme i hákové kříže? Začal soud o hidžábu ve školách, lidé podpořili zákaz

Autor: ČTK, Marcel Mihalik - 
2. listopadu 2016
15:20

Desítky studentek ve středu přišly k Obvodnímu soudu pro Prahu 10, který projednal žalobu na střední zdravotnickou školu kvůli zákazu nošení hidžábu, podpořit ředitelku školy. Žalobu podala její bývalá studentka muslimského vyznání, podle které škola uvedeným zákazem porušila zásadu rovného zacházení, a domáhá se omluvy a 60 tisíc korun. K soudnímu jednání ale nedorazí, prý má strach. K soudu přišli i příznivci islámu a soud kvůli velkému zájmu přesunul jednání do největší zasedací síně.

„Přišly jsme podpořit naši ředitelku. Tohle je úplný nesmysl. Máme stanovený řád, který ona (muslimka) nedodržela,“ řekla jedna z demonstrujících studentek, podle které by všichni, bez výjimek, měli dodržovat stejná pravidla. Opačný názor prezentovala dívka, která dorazila k soudu v šátku. „Myslím, že je jedno, co kdo nosí na hlavě,“ řekla novinářům. Dívka školu ani studentku, která podala žalobu, nezná.

Její prohlášení se ale nesetkalo s porozuměním u dalších přítomných. Muž středního věku na ni začal pokřikovat, že „to může rovnou nosit do práce hákový kříž“. Podle něj mají cizinci respektovat český právní řád a zvyklosti. Přítomní odpůrci islámu posléze dívku vyzvali, aby si sundala šátek, prý je to uráží.

Podívejte se na reakce u soudu:

Veřejné mínění je na straně ředitelky školy. Jsem tu, abych toto podpořil,“ řekl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Podle redaktora Blesku, který byl na místě, dorazilo k soudu zhruba 100 lidí. 

 

Šátek je projev víry

Somálka má v Česku azyl od roku 2011. Podle právničky Radky Korbelové Dohnalové ve vlasti čelila nepříznivému osudu jednak proto, že měla být proti své vůli provdána za člena ozbrojených milic, jednak proto, že jí hrozila újma jakožto svobodné matce. "Celý život žila s šátkem na hlavě. Předpokládala, že v naší zemi, která sama sebe nazývá demokratickou a pluralitní, konečně bude moci žít v souladu se svým přesvědčením a bude tu moci studovat. Toto jí bylo upřeno," uvedla advokátka.

Podle žaloby se cizinka shodla s vedením školy na dvou jednáních v červnu a červenci 2013, že po nástupu ke studiu nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi. O zákazu nošení šátku na půdě školy se prý nehovořilo. První školní den se prý ještě před zahájením vyučování musela dostavit do ředitelny, kde ji údajně vyzvali k sundání šátku kvůli pravidlům uvedeným ve školním řádu. Dívka na to nepřistoupila. "Nabídla alternativní řešení, že by měla zahalený pouze krk, to ale ředitelka zamítla," tvrdí Korbelová Dohnalová. Mladá žena pak prý musela vyplnit dokument o ukončení studia.

Ředitelka: O šátku se nemluvilo

Opravdu si nepamatuji, že by byla řeč o nošení šátku. Řešily se věci spojené se studiem,“ odmítla tuto verzi u soudu ředitelka Kohoutová. Podle ní se žalobkyně nebyla schopná domluvit česky, a tak se vše řešilo přes druhou dívku - také muslimku, která ze školy rovněž odešla.

Viděla jsem vlasy obou dívek. Měla tmavohnědé kudrnaté vlasy a ta druha je měla sepnuté do culíku,“ popsala Kohoutová první schůzku. 

Druha schůzka se odehrála podle vypovědí u soudu ve shodě s tím, co ředitelka řekla již předtím Blesku: „Do školy pak dívky přišly 2. září a bylo domluveno, že se zastaví v ředitelně, aby ještě doložily potřebné doklady. To se nestalo, takže jsem tu jednu žákyni vyvolala rozhlasem. Ona sem přiletěla, chovala se agresivně, dupala nohou a opakovala, že nebude chodit. Takové chování jsem nezažila. Pak slečna vyběhla a rozjela kauzu. Ozvala se veřejná ochránkyně práv, Česká školní inspekce. Vygradovalo to letos na jaře podáním žaloby na školu za diskriminaci.“

Střední škola navíc trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství. Korbelová Dohnalová však upozornila na to, že projev víry lze omezit pouze zákonem, nikoliv podzákonnými předpisy včetně školního řádu. "V právním řádu neexistuje výslovné zmocnění ředitelů, aby omezovali nošení náboženských symbolů na školách," konstatovala.

K soudu dívka původem ze Somálska nedorazila prý ze strachu. Podpořit ji přišly k soudu dvě členky Strany Zelených, které si demonstrativně oděly do hidžábu.

Slyšení bylo nakonec odročeno na 18.1.2017. Žalující strana žádá vyloučení veřejnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 18. ledna 2017 09:15 )

Proč tady zavádět děs,mmalé děti křičí bubák, když jsou diskrimitovány tak ať jdou tam kam patří, a co hygiena, než se z toho vymotá tak to má v tom hadru,

verasum ( 19. listopadu 2016 08:35 )

Já jsem teda zásadně proti tomu,aby se muslimům u nás cokoliv povolovalo.Ustoupíme jim o kousíček a oni budou mít stále větší a větší požadavky. Paní Šabatovou už by měl někdo odvolat, dělá víc škody než užitku.

hejpockej ( 19. listopadu 2016 02:48 )

MYSLIM, ZE JE NA CASE ZAVEST KATOLICKE MODLITEBNY VE SKOLACH, VCETNE VYUKY KRESTANSKEHO NABOZENSTVI, A KATOLICKY STUDENTI MAJI MIT PRAVO NA PRESTAVKY PRO MODLENI, MOZNOST NOSIT RUZENEC A KROJ RADOVYCH SESTER, A TAKY MIT K DISPOZICI KATOLICKEHO FARARE A BIBLE, KRIZ V MODLITEBNACH TAK JAK SE PATRI.

hejpockej ( 19. listopadu 2016 02:44 )

v USA jsem byl par let, jsou tam emigranti odevsad, vcetne muslimu a Indu, a v zadne statni skole ani v zamestnani se neuprednostnuje zadna vira. Tedy se tam nedelaji modlitebny jak krestanske, nebo muslimske, nebo hindu, ani se nedavaji specialni prestavky na modleni. Statni skola je neutralni, a tak to ma byt. Skolaci maji svobodnou moznost soukromnych muslimskych, katolickych, etc skol, kde muzou naplno provozovat svoji viru, pokud jim neutralni statni skola nevyhovuje.

hejhej ( 3. listopadu 2016 10:38 )

kabaret: Nejspíš jí to poradila zrádkyně vlastních lidí a propagátorka muslimů a cikánů u nás Šabatová.

Zobrazit celou diskusi