Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní pátrači hledají židovský poklad u Jihlavy: Zakopali tam 6 beden, prozradila žena tajemství na smrtelné posteli

Autor: čad, haj - 
20. října 2016
14:08

Když jí bylo patnáct let, byla spolu s otcem svědkem toho, jak židovská rodina před odsunem do Terezína zakopává na zahradě šest beden. Dlouhá léta paní Z. (90) vše držela v tajnosti, jenže teď se rozhodla promluvit. „Nechci si vzít to tajemství do hrobu. V roce 1941 jsem s otcem viděla, jak kousek od našeho domu zakopává židovská rodina před odsunem do Terezína šest beden,“ popsala policii pamětnice.

Strážníci z Třešti na Jihlavsku museli její oznámení prověřit, i když tomu, že by našli poklad, zrovna dvakrát nevěřili. Ne snad proto, že by dámě v letech nevěřili, ale protože na kraji osudného pozemku byl v minulosti snižován terén. „Paní se na místo dostavila, ale zahrada, která k vile tehdy za války patřila, byla asi ještě o padesát metrů delší,“ svěřil pro deník Aha! šéf tamních policistů Radomír Budař.

„Dnes v té části jsou odtěženy zhruba tři metry zeminy a stojí tam sklady a různé provozní budovy,“ dodal s tím, že pokud by židovská rodina Meissnerových před odsunem do lágru něco skutečně na zahradě ukryla, dávno by bylo vše zničeno. Bývalá vila u železniční trati totiž od války několikrát změnila majitele. Nikdo z původních majitelů se už z Terezína bohužel nevrátil. „Všichni zůstali v koncentrácích,“ prozradil místní znalec a amatérský historik František Bukvaj (79).

Meissnerovým patřila fabrika na výrobu dřevěné obuvi a řeznických špalků. „Později tam vyráběli i různé potravinářské stroje,“ vysvětluje Bukvaj. V roce 1941 museli Walter a Hela Meissnerovi továrnu předat německým podnikatelům z Jihlavy. Ti tam vyráběli bedničky na válečnou munici. Po odsunu rodiny vilu zabral Hitlerjugend, Hitlerova mládež.

„Dům po válce připadl skautům, následně ho dostal do užívání lékař Kabonek, který v něm kromě bytu měl i ordinaci. Asi do roku 1975 tam pak byla dětská poliklinika a následně připadl tehdejší Veřejné bezpečnosti,“ dodal Bukvaj. Po revoluci ji vystřídala policie, která v objektu sídlí dodnes.

Alespoň to tak policisté neměli daleko, když se ve středu vydali na popud paní Z. prohledávat zemi přímo na pozemku jejich služebny. Od časného rána tam centimetr po centimetru prozkoumávali půdu pomocí detektorů kovů, odpoledne pak vytáhli i krumpáče a lopaty.

K jejich překvapení opravdu jednu z beden, o nichž žena mluvila, objevili a po třetí hodině ji vytáhli z hloubky přibližně 150 cm. „Šlo o torzo prázdné železné bedny a v současné době se rozhoduje, kterým směrem se bude ubírat další pátrání,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Nyní je tedy ve hře možnost, že by toho v zemi mohlo být více. „Mohlo by jít o část majetku rodiny Meissnerových, šperky, možná nějaké dokumenty,“ popsal pro Aha! jeden z místních, který policejní pátrání zpoza plotu sledoval.

 

Hasssira ( 20. října 2016 16:47 )

 Asi to ale byli policiste z Třeště a ne z Třešti

zednik ( 20. října 2016 15:32 )

Našli torzo prázdné železné bedny. Ještě 5x a bude jisté, že stará paní asi nebyla jediná, kdo nebohé Maissnerovi viděl kutat na zahradě. Nebo při přestavbách někdo už našel a dodržel bobříka mlčení....

rbwtrnava ( 20. října 2016 14:22 )

 fuj znie to uplne nechutne, ze zidovsky poklad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání