Teprve dvouletý chlapec se stal obětí stafordšírského bulteriéra v úterý odpoledne v Habartově na Sokolovsku. Pes mu údajně bez jakékoliv předchozí provokace skočil přímo do obličeje a ošklivě ho zranil.

„Zničehonic, když bratr otevřel branku, pes na kluka skočil. Byla to vteřina. Snažili jsme se psa ihned odtrhnout, ale neměli jsme šanci. Zakousl se a to bylo likvidační,“ popsal událost strýc napadeného chlapce Oldřich Spěváček.

Navíc to není poprvé, co právě tento pes jménem Fin pokousal dítě. Před rokem médii proběhla zpráva o útoku v obci Vlčí Pole na Mladoboleslavsku na čtyřleté dítě. Chlapec – rovněž potrhaný v obličeji – skončil v nemocnici. A psa se rodina vzdala. Teď se ovšem bývalá majitelka zvířete brání a hájí i psa.

„Malýmu neublížil, Fin šel po hračce jojo, kterou si malý houpal u tvářičky...“ prozradila na Facebooku. Naší redakci se s maminkou chlapce podařilo spojit. A i nyní si stojí za svým. „Útok to nebyl, prostě chtěl tu hračku,“ vysvětluje. Fin chlapce ale podle jejích slov „vzal zubem“ – nezakousl se jako v aktuálním případě z Habartova. 

„Média i policie celou věc popsala úplně špatně, soudili jsme se a spor jsme vyhráli, přesto náš případ zase vytahují. A proč jsme se ho vzdali? Nechtěla jsem, aby se ho malý bál a měl nějaké další trauma,“ popsala s tím, že ale nechtěli, aby pes šel do rodiny s dětmi. Po roce a čtvrt je její syn už zcela zdráv. „Je to vidět, ale není to nijak dramatické.“

Co se stalo v Habartově, ale nedokáže vysvětlit, obává se, že pes může být vážně nemocný – variantou je i nádor na mozku. „Doma se nám nikdy agresivně neprojevoval, nenapadl ani našeho druhého psa – jorkšíra.“

Finova životní cesta ovšem nebyla snadná – za svých šest let vystřídal šest majitelů. První slečna chovateli údajně po první splátce za pejska zmizela z radaru a pes se objevil u brněnské rodiny. Zde měl údajně poprvé kousnout – tetičku, která sahala na dítě, jež si on bránil.

Z Vlčího Pole pak putoval k rodině, která ho měla převychovat a předat nové rodině. Tou se stali Spěvákovi. Jak to pak vypadalo tady, zatím nikdo neví. „Prostě se mi nezdá, že by zaútočil, hned jak se otevřela branka,“ dodala.

Pes po posledním útoku rodině utekl, nakonec byl ve čtvrtek odchycen. Podle místních policistů se nezdál zraněný a nechoval se agresivně.