Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krejčíř se chce vrátit do Česka, tvrdí Jihoafričané. A bude prý „zpívat“

Autor: ČTK, kal - 
19. října 2016
14:35

Čech Radovan Krejčíř souzený v Jihoafrické i České republice prý sám požádal o převezení z JAR do vlasti. Dřívější snahu Prahy o jeho vydání přitom podnikatel údajně zmařil podplacením jihoafrického soudce. Nyní se chce ale v JAR doznat k činům, ze kterých je obviněn, výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Napsal to ve středu jihoafrický server news24.

Server uvedl výňatky z Krejčířova údajného dopisu jihoafrickému Národnímu vyšetřovacímu úřadu (NPA). V textu Krejčířův nový advokát Eric Bryer uvedl, že se podnikatel přizná k obviněním výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Zároveň chce být ale převezen do České republiky, jejíž blíže nespecifikovaný souhlas údajně má prostřednictvím svých českých obhájců.

Z dopisu vyplývá, že Krejčíř advokátovi sdělil, že měl „korupční tajné dohody“ s vysokými představiteli jihoafrické policie a justice. Týká se to i soudce, který odmítl dřívější žádost České republiky o podnikatelovo vydání, napsala na svém twitterovém účtu novinářka Karyn Maughanová, která soud s Krejčířem od jeho začátku sleduje.

V JAR si má Krejčíř odsedět 35 let. Zatím

Podle Maughanové se Krejčíř přiznal i ke zkorumpování šéfa jihoafrické zpravodajské služby Richarda Mdluliho a vysokého policejního činitele Joeyho Mabasy. Nyní je ale prý ochotný proti nim svědčit, ovšem z bezpečí České republiky.

V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl usvědčen v jednom procesu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování Čepra jej soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Podívejte se, jak si Radovan Krejčíř vyslech rozsudek na začátku roku:

Video  Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!  - eNCA
Video se připravuje ...

prycsnima ( 19. října 2016 19:44 )

 Jen ať si chcípne v africe.v cz by z něj ten debilní lid a bulvár ještě udělali nevinou celebritu.

arne127 ( 19. října 2016 17:14 )

Zdenekk:Nevím proč do toho motáž Babiše.Asi jsi u něj pracoval a on tě vyhodil pro krádeš.Tak se mstíš jelikož jsi nechopný a nechce se ti pracovat.Vím o čem mluvím

marlen52 ( 19. října 2016 16:07 )

jen ať si tam zůstane tam má asi jiné podmínky, tady by byl jak v interhotelů jen ať si to pěkně vyžere

Lucio1 ( 19. října 2016 16:06 )

Hezky a přesně vyjádřeno., ať si tam toho kreténa nechají..

Deneček ( 19. října 2016 15:35 )

Jedině v urně nebo zinkové rakvi,nikdo nemá zájem ho tady zbytečně živit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání