Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Detaily z popravy romského krále Běly: Jaké chyby udělal jeho vrah

Autor: dce - 
19. října 2016
10:04

Pouhý měsíc před promlčením záhadné vraždy šéfa podsvětí Antonína Běly zatkla policie jeho bývalého bodyguarda Pavla Šrytra. Jak na něj policie po dlouhých 20 letech přišla a co ho vlastně usvědčilo? Podle všeho to byly výpovědi svědků, ale i drobné detaily - například, že Bělovi psi vrahy, kteří se do rezidence vloupali, nenapadli.

Jméno Antonín Běla bylo v devadesátých letech synonymem české mafie. Tehdejší šéf podsvětí byl ovšem zavražděn 14. dubna 1996. A dlouhých dvacet let policie pátrala po vrahovi. Když kauzu přebral tým TEMPUS, který se zabývá odloženými případy, ledy se hnuly. Pouhý měsíc před promlčením vraždy zatkla Pavla Šrytra, bývalého policistu z URNY a bodyguarda zavražděného Běly. Spolu s ním skončil za mřížemi i jeho kolega Jan Kaco, který byl Šrytrovým jediným alibi.

Podle deníku MF Dnes získali policisté v případu nová svědectví, která jim umožnila Šrytra poslat do vazby. Klíčový svědek jim jen pár hodin před Šrytrovým zatčením prozradil, že jeden z dvojice podezřelých se měl podřeknout - patrně se dokonce chlubili vraždou Běly známému. 

„Ze spisu soudce zjistil, že ve věci byl jako svědek vyslechnut (následuje začerněné jméno – pozn. red.) a popisoval, že se mu obviněný svěřil s tím, že jej (Bělu) zabil právě on, že byl frajer, a že když po něm střílel, tak ho to postavilo na špičky,“ stojí v usnesení soudce, který rozhodoval o vazbě pro obviněného. 

Druhým zajímavým svědkem byla jedna ze spoutaných služek z Bělova domu. Ta totiž na místě činu Šrytra poznala a oslovila ho slovy: „Seš to ty?“ Navíc jedna ze zajatých žen tvrdí, že ji jeden z vrahů oslovil jménem, které znali pouze lidé z Bělova okruhu.

Ani to ale není vše... Policistům bylo údajně už zpočátku podezřelé „domácké“ chování vrahů v domě. Měli vlastní klíče, dobře se po domě orientovali a hotovost, kterou ukradli, nemuseli ani hledat. Ani psi, kteří měli mafiánského bosse ochránit, partu, která se do domu vloupala, nenapadli. A právě Šrytr psy sám trénoval.

Běla byl zabit zvláštním typem zbraně - chorvatským samopalem značka Agram, kterým Šrytr disponoval. Policie dále údajně disponuje mnoha utajenými svědky, kterým se Šryt i Kaco svěřili, že při vraždě mafiána asistovali.

Po smrti Antonína Běly pracoval Šrytr pro Františka Mrázka. Po jeho vraždě policie případ smrti Běly otevřela znovu, ale bez úspěchu. Už od začátku byl ale podezříván právě bodyguard dvou mrtvých. Teď konečně skončil ve vazbě.  „Já mám jen krátkou zkušenost s trestními věcmi – celých 47 let – ale myslím si, že na udržení obžaloby to není. Že ale k obžalobě dojde, nepochybuji,“ uvedl Šrytrův obhájce Miroslav Kříženecký.

zkzkz ( 2. ledna 2017 12:10 )

.krakonos5oo. ( 20. října 2016 12:31 )

Tenhle údajný vrah mi je u (_!_) , mě serre naše prohnilá justice, která falšuje důkazy a u soudu nedovolí vypovídat svědkům, kteří mají cokoliv proti jejím svinstvům.

beda88 ( 20. října 2016 10:23 )

Hlavně nechápu, proč ten náš blbej tr. řád umožňuje promlčovat trestné činy, včetně vraždy. To jako že po 20 letech už se pozůstalým nestýská a nechybí jim jejich zabité děti, manželky apod.? V USA to například není a tam se navíc tresty sčítají. Takže není problém dostat 328 let, bez možnosti předčasného propuštění. Aspoň něco by si ti darmošlapové ve vládě, PS a senátu mohli vzít z této "kolébky demokracie."

ivoadler ( 19. října 2016 14:26 )

Nesuďme ta divoká devadesátá léta tak přísně. Vždyť i po únoru 1948 bylo pár let divokých.

.krakonos5oo. ( 19. října 2016 14:08 )

Sračkovitý článek, který má odvést pozornost od zpackaného případu Kramný. Blábolu o vraždě elektřinou už nevěří ani ti, kteří to tvrdili u soudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání