Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skandál v nymburské nemocnici: Doktoři zavinili smrt pacienta a pak zahlazovali stopy

Autor: Tomáš Koníček - 
18. října 2016
18:55

Lékaři přehlédli v kartě pacienta, že je diabetik, a ten zemřel! Když se rodina muže (†65) obrátila na policii, snažili se údajně doktoři v nymburské nemocnici zahladit stopy!

Policie minulý týden obvinila primáře nymburské interny Václava Hulínského (50). Ten se prý společně s další lékařkou snažil zahladit totální selhání mladšího kolegy.

„Můžeme potvrdit, že jsme obvinili tři lékaře z nymburské nemocnice. Jde o usmrcení z nedbalosti a padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy,“ řekla Blesku policistka Petra Potočná bez dalších podrobností. Vzhledem k citlivosti případu uvalila policie na případ informační embargo.

Blesk ale vypátral šokující podrobnosti. V květnu byl z domu s pečovatelskou službou v obci Pátek převezen do nymburské nemocnice Jiří H. Měl problémy s nohou a byl umístěn na internu. Ošetřující lékař však údajně přehlédl, že jde o diabetika, který nutně potřebuje inzulin.

Po šesti dnech ho primář poslal sanitou zpět do domova v Pátku. Tam ale pečovatelky zjistily, že je v kritickém stavu, a muž okamžitě putoval znovu do špitálu, kde bohužel zemřel.

„S takovým případem jsme se tu ještě nikdy nesetkali. Když k nám přijel z nemocnice, nebyl v dobrém stavu. Snažili jsme se ho zachránit,“ řekla Blesku pečovatelka, která měla pana Jiřího v Pátku na starosti.

Podle dalšího zjištění Blesku na podivné úmrtí upozornila policii rodina. Reakce primáře? Údajně se snažil ještě s další doktorkou upravit zdravotnickou dokumentaci. Jednoduše řečeno, společně prý sepsali falešnou kartu, podle které pacient inzulin dostával.

Skandální jednání přiznala i jednatelka nemocnice Alena Havelková. „Vím to teprve od pátku. Celá věc je v šetření policie a i my sami si zjišťujeme informace,“ řekla Havelková. Postavit lékaře mimo službu ale prý nehodlá.

„Když je někdo obviněn, tak zatím není odsouzen,“ řekla. „Jde o velmi odbornou záležitost a já vám nemohu říct nic dalšího,“ dodala jednatelka. Blesk kontaktoval i rodinu zemřelého.

„Máme strach, aby se po zveřejnění nezhatilo vyšetřování, takže o tom zatím nechceme mluvit,“ řekla dcera pacienta, která dala policii podnět k prošetření.

Primář Hulínský: Obviněný není obžalovaný

Primář nymburské interny nejprve po sestrách vzkazoval, že se s novináři nebude bavit. Když pak procházel kolem novinářů, na přímý dotaz přiznal, že ho vyšetřuje policie.

„Obviněný není obžalovaný. Já se s vámi bavit nebudu. Nechte toho vyšetřování,“ řekl stručně. Právě primář ještě s jednou doktorkou čelí obvinění z falšování dokumentace. „Nic takového jsem neudělal,“ tvrdil nekompromisně.

Doktorům hrozí až 6 let vězení

Primář Václav Hulínský je obviněn z usmrcení z nedbalosti a padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy. Za první trestný čin mu hrozí až 6 let vězení, v případě prokázání pouze druhého prohřešku může jít za mříže na dva roky.

Spolu s ním je obviněn z usmrcení z nedbalosti ještě mladý lékař, který prý nesl na smrti pacienta největší podíl, a také doktorka, která údajně s primářem falšovala dokumentaci.

Mrzí nás to, tvrdí starosta

Majitelem nymburské nemocnice je město. Informace prý mají ale zatím jen minimální. „Situace mě velmi mrzí. Podle informací, které mám od jednatelky nemocnice, se věc vyšetřuje a do doby, než budou známé konkrétní výsledky, nebudeme dělat žádná rozhodnutí,“ řekl starosta Nymburka Pavel Fojtík.

Monicka ( 24. listopadu 2016 00:03 )

KONECNE JE NA CASE ABY TATO BILA MAFIE BYLA POTRESTANA.A KROME NEPODMINENEHO TRESTU DOZIVOTNI ZAKAZ VYKONU LEKARSKEHO POVOLANI.JAK DLOUHO JESTE SI DOKTORI BUDOU HRAT NA POLOLOBOHY A MY JIM TO BUDEME BEZTRESTNE TRPET...VETSINA LIDI MLCI A NEBRANI SE A TIM PADEM JSOU NEDOTKNUTELNI...MAM S DOKTORY JEN TY NEJHORSI ZKUSENOSTI CO SE TYKA LHANI...

geza ( 25. října 2016 21:21 )

V Nymburce jsou dobří řezníci , jenže skvěle placeni a v Německu by skončili u krav .

Lochness ( 21. října 2016 16:29 )

Ještě dovětek - a sice k DpS - nechci paušalizovat, poznal jsem jeden "běžný" Domov pro seniory (po dobu 3 let), a jeden, také "běžný", kde ale byl šéflékařem blízký rod. příslušník jedné klientky. Ten "běžný" DpS, bez diferencované péče, byl asi takovýto: čisto, kvalifikované sestry, 3 sloužící - ochotné, empatické, trpělivé, dtto rehabilitační sestra, až jsem zíral. Pak se vyměnily služby (služby 24 x 7 x 365) - a -- děs běs. Takový konec života bych nepřál největšímu nepříteli. Nejsem seznámen s tr. spisem právě diskutované kauzy (ani po tom netoužím). Možná budou v Nbce padat hlavy, to ale bude zřejmě věcí soudu. Ale dle mého laického názoru to vidím z morálního hlediska (z toho, co vím z médií) takto: DLE MÉHO NÁZORU ŠLO O ABSOLUTNÍ SELHÁNÍ RODINY A PÉČE JEJÍCH RODINNÝCH PŘÍSLUŠNÍKŮ O JEJÍHO VÁŽNĚ NEMOCNÉHO ČLENA A MONITOROVÁNÍ (zde se spíše jednalo o flagrantní nemonitorování) ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÝCH TERAPIÍ. Tohle by se v mé rodině URČITĚ stát nemohlo.

vseznaleksenior ( 21. října 2016 14:10 )

situace... Samozrejme ze velkjou vinu maji zamstnanci Somova pro senioray... Meli mu dat insulinopve pero a prehled co bere za leky... MaTE VUBEC PREDSTAVU JAK TO TAM VYPADA.aSI NE. dOMOVY JSOU PODFINANCOVANE, ZDRAV. SESTER JE TAM POSKROVNU...Jesli nejaka oska s 3 mesicnim kursem tam byla, nicemu se nedivte

Lochness ( 19. října 2016 21:52 )

Vážení, ač mám ak. titul, tak něco stále nemohu pochopit: Když mojí 80-letou mámu odvezli nečekaně do špitálu, tak navzdory vzdálenosti (nad 120 km), pracovní vytíženosti a pozdní noční hodině (po 22) jsem byl za 3 hodiny před branami nemocnice s léky, kt. máma užívala, kt. byly na recept (i tzv. "modrák") a na kt. byla maminka bez nadsázky životně závislá. Dtto poté za pár měsíců "přes kopírák" s otcem. + v krabičce vždy jméno, RČ, zdrav. pojišťovna, vždy PŘESNÝ rozpis jak co bere (při polymorbiditě ve stáří je toho opravdu celá krabice) a tel. kontakt na mne, kt. jsem po celou dobu hospitalizace ani na minutu nevypínal a měl na nejvyšší hlasitost vyzvánění. Neměli byste se zamyslet sami nad sebou, vážení ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání