Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S partou studentů se utrhl balkon, pád z 9 metrů nepřežili čtyři z nich

Autor: haj - 
16. října 2016
21:35

Kolaudační párty v novém bytě se v mžiku proměnila v neskutečnou tragédii. Parta mladých lidí ve francouzském městě Angers v sobotu večer oslavovala na balkoně, který se s nimi utrhl a zřítil, přičemž dolů strhl i další dva balkony pod sebou. Při hrozivém pádu z devítimetrové výšky zemřeli čtyři lidé.

 

Neštěstí se odehrálo v sobotu kolem jedenácté večer, kdy zde zrovna byla zábava v plném proudu na večírku oslavujícím nové bydlení. Podle Guardianu se ho účastnili především studenti. V osudný moment na balkoně podle francouzského rádia Europe 1 bylo 18 lidí.

 

Čtyři z nich na místě zemřeli – tři muži ve věku 21, 23 a 35 let a jedna osmnáctiletá dívka. Zbylých čtrnáct lidí ve věku mezi 18 a 27 lety vyvázlo s různě vážnými zraněními. Do nemocnice v Angers bylo prý přijato 11 lidí, uvedl její ředitel Michel Pichon s tím, že nikdo není v ohrožení života.

 

Ostatní obyvatele budovy hasiči v neděli z preventivních důvodů evakuovali. Všichni teď budou muset dočasně bydlet jinde a těžko říct, zda se vůbec někdy budou moci vrátit domů. Experti totiž teprve zjišťují příčinu nehody, a tak není vyloučeno, že šlo o chybu při konstrukci domu, který přitom nebyl ani nijak starý. Postaven byl v průběhu posledních 15 let.

  „Můžeme se ptát jenom sami sebe, jak se mohla tak příšerná věc stát,“ okomentoval smutnou událost starosta města Christophe Béchu.

bre-burda ( 2. ledna 2017 12:28 )

Spojení mezi objektem a balkonovou deskou není betonem ale především ocelovou speciální výztuží, která umožňuje přerušení tepelného mostu, který by v tom místě jinak vznikl. Konstrukce byla jistě v pořádku, když unesla 18 dospělých lidí. Ale vše má své meze. konstrukce je navržena s jistou mírou bezpečnosti, nebo na mezního stav, ale na statické zatížení. Zde zřejmě došlo k dynamickému namáhání. Ti lidé tam určitě nestáli klidně. Musela to být pro ně velká bžunda ... a podle toho to dopadlo!

dra.bar ( 16. října 2016 23:28 )

18 lidí je tedy docela dost, ale kdyby byl balkon pořádně proveden, tak by se to nestalo. Balkony byly dobetonovány dodatečně k již hotovému baráku. Když je betonovali, patrně už byly osazeny francouzské dveře a je zcela evidentní, že beton balkónu nebyl s betonem stěny nijak spojen. Je tam čistá spára, kde je nahoře vidět i betonová mazanina, jak osazovali to okno. Výztuž balkónu byla osazena lajdácky, nerovnoměrně a do špatných výšek. Možná byla i špatně navržená, ty pruty vypadají dost tence, ale ono to zkresluje. Kromě toho, do té spáry mezi balkonem a barákem, která tam vlastně ani nemá být, minimálně po okrajích zatékalo a to výztuži také příliš neprospělo. Když se to všechno sečetlo, balkónu nezbylo než spadnout.

egyptanka ( 16. října 2016 22:30 )

18 lidí na balkoně? Ti nebyli normální.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání