Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dominika (†5) zabila spadlá houpačka: Majitel areálu do vězení nepůjde

Autor: lm - 
14. října 2016
18:44

Za smrt pětiletého Dominika dvouletá podmínka! Majitel rekreačního zařízení, ve kterém podomácku vyrobená houpačka zabila malého chlapce, se vyhnul vězení. Miroslav Bíroš trest přijal a pozůstalé rodině vyslovil upřímnou soustrast.

K neštěstí došlo loni v září v rekreačním zařízení ve slovenské obci Poráč. Dominika (†5) na tamním hřišti zavalila houpačka, tzv. beranidlo. Chlapec bohužel zraněním podlehl. Následné vyšetřování ukázalo, že majitel Miroslav Bíroš měl v areálu atrakce, které nesplňovaly patřičné bezpečnostní normy a nebyly ani zkolaudovány. Jejich stavbou pověřil údržbáře střediska.

„Z důvodu nevhodného a neodborného konstrukčního provedení stavby houpačky i z důvodu hniloby dřeva ve všech čtyřech podpěrách došlo ke zhroucení dřevěné konstrukce houpačky zvané beranidlo, na které v té době pobýval nezletilý Dominik,“ uvedla prokurátorka.

Po nehodě nechal majitel všechny houpačky pro děti zlikvidovat a nahradil je certifikovanými atrakcemi. Miroslav také osobně odškodnil rodinu malého chlapce, i když chápe, že peníze jim milovaného syna nevrátí. Dominikova maminka navíc předtím bohužel přišla i o prvního synka, kterého jí vzala zákeřná nemoc.

Video  Soud s majitelem areálu, ve kterém zemřel Dominik (†5).  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Majitel střediska byl obžalován z přečinu usmrcení. Prokurátorka s ním ale uzavřela dohodu o vině a trestu. Miroslav akceptoval dvouletou podmínku a do vězení nepůjde. „I touto cestou bych chtěl vyslovit rodině poškozených upřímnou soustrast. Byla to obrovská tragédie. Můj klient nemohl zabránit tomu, co se stalo. Pocit, že malý chlapec zemře, vás poznamená do konce života,“ uvedl u soudu podle serveru Čas.sk advokát obžalovaného.

„Žijeme pro naši dceru Mišku. Největší trest pro každého je, že se proto bude trápit do konce svého života,“ řekla podle serveru před časem Dominikova maminka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání