Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čas, zbraň i motiv: Případ, který se nápadně podobá kauze Nečesaného. Náhoda?

  • Autor: ljš - 
    15. 10. 2016
    05:00

    Přišel těsně před zavíračkou a zaútočil klackem kvůli pár korunám. Oběť ho bezprostředně po útoku nepoznala, ale popsala ho jako studenta. Zdá se vám to jako popis případu Lukáše Nečesaného? Nejen to. Úplně stejně totiž o tři roky později útočil Tomáš Labuť. Co všechno mají oba případy společného?

  • 1.Oběť a místo

    Případ Nečesaný

    K útoku došlo 21. února 2013 v malém kadeřnictví v Hořicích krátce před pátou hodinou večer, kdy oběť, kadeřnice Ludmila B., zavírala.

    Případ Labuť

    Pokus o vraždu se odehrál o tři roky později, 18. května 2016, také těsně před pátou hodinou a také v malé provozovně. Obětí se stala krejčová v Pardubicích.

    Oběti - napadená kadeřnice (vlevo) a krejčová vpravo Oběti - napadená kadeřnice (vlevo) a krejčová vpravo | Archiv Blesku

  • 2.Útok

    Případ Nečesaný

    Pachatel podle oběti přišel těsně před zavíračkou a bez vysvětlení, aniž by například žádal peníze, zaútočil. Ženu začal bít březovým polenem, které si přinesl, do hlavy. Kadeřnice útok přežila díky tomu, že ji našel její syn, který šel do salonu údajně cestou do hospody na záchod.

    Případ Labuť

    Pachatel přišel do krejčovství a s sebou si v igelitce přinesl nůž, klacek a dokonce mycí prostředky, aby zametl stopy. „Vstala jsem od stroje, šla k němu a zeptala se, co pro mě má. On na to: ‚Tohle,‘ vytáhl nůž a bodl mě. Neslyšela jsem, že by chtěl nějaké peníze. To bych mu je dala, nejsem blázen,“ uvedla žena. Na zemi ji pak útočník začal mlátit klackem do hlavy. Ženě se podařilo vyběhnout na ulici, kde zkolabovala. Díky včasné pomoci lékařů ale i ona přežila. 

    Policisté při prvotním ohledání zadokumentovali jednotlivé stopy, kupičku vlasů ale ne. Policisté při prvotním ohledání zadokumentovali jednotlivé stopy, kupičku vlasů ale ne. | www.lukasnecesany.cz

  • 3.Popis pachatele

    Případ Nečesaný

    Kadeřnice Ludmila B. trpí po útoku amnézií. Pachatele po útoku nepoznala, ale popisovala ho jako študáčka bez brýlí. Pokusů o ztotožnění pachatele pak proběhlo několik. Ještě na jednotce intenzivní péče kadeřnici vyšetřovatel ukázal několik fotografií. Byť je z videa této rekognice patrné, že se snažil, aby označila Nečesaného, žena to odmítla. Neoznačila ho ani později, když před ni s dalšími figuranty předstoupil. Po dvou letech ale změnila výpověď a u obnoveného řízení za pachatele prohlásila Nečesaného.

    Případ Labuť

    Amnézií dodnes trpí i napadená krejčová. Ta v Labuťovi pachatele nikdy nepoznala. „Nevím, jestli je to on,“ řekla u soudu. Policisté ale její svědectví nepotřebovali, protože pachatele dopadli zakrváceného brzy po útoku a ten se pod tlakem okolností přiznal. I krejčová ale pachatele popsala jako studenta.

    Na 15 let do vězení poslal soud Tomáše L., který se pokusil zavraždit v Pardubicích krejčovou. Na 15 let do vězení poslal soud Tomáše L., který se pokusil zavraždit v Pardubicích krejčovou. | Jitka Pecharová

  • 4.Motiv

    Případ Nečesaný

    Podle soudů si šel Nečesaný ke kadeřnici cíleně pro peníze. Oběť uvedla, že jí bylo odcizeno deset tisíc korun, které prý měla u sebe náhodou na složenky. To ale pachatel nemohl tušit. Obhajoba tento motiv u soudu zpochybňovala, že mladík, který je ze zámožné rodiny, neměl důvod krást v kadeřnictví, jehož denní tržba se pohybuje v řádu stokorun. Soudy ale těmto argumentům neuvěřily.

    Případ Labuť

    Labuť bez obalu kriminalistům přiznal, že jeho motivem peníze skutečně byly. I když šlo o malou provozovnu, očekával tam tisíce. „Potřeboval jsem peníze na počítač, asi deset tisíc,“ uvedl obžalovaný. Nakonec si odnesl o čtyři tisíce méně.

    Oběti - napadená kadeřnice (vlevo) a krejčová vpravo Oběti - napadená kadeřnice (vlevo) a krejčová vpravo | Archiv Blesku

  • 5.Rozdíly

    Hlavní rozdíl mezi oběma případy je v tom, že Labuť byl oproti Nečesanému dopaden brzy po činu a přiznal se. Kriminalisté i státní zástupkyně Lenka Faltusová, která měla shodou náhod na starosti oba případy, tak měli lehkou práci. Nečesaný se však k útoku nikdy nepřiznal a dál trvá na své nevině. 

    Labuť za brutální čin dostal ještě o dva roky víc než Nečesaný, tedy 15 let. Má ale ještě naději, že odvoláním dosáhne snížení trestu. Nečesaný už může spoléhat jen na dovolání k Nejvyššímu soudu, které ale už jednou případ zvrátilo v jeho prospěch.

    Dozorující státní zástupkyně Hana Faltusová Dozorující státní zástupkyně Hana Faltusová | Martin Přibyl

necesany ( 16. října 2016 12:26 )

Máme vás všechny v (_!_) ...

kopejtko ( 15. října 2016 16:18 )

No sorry,Nečesaný st. alias Mattoni12, kde máš toho Pottera? Vidím Čáryfuka,ty studentíku..

kerloss ( 15. října 2016 13:15 )

Tady je videt spis to ze ty pripady jsou skoro stejne a jsou 2 vrazi, vetsinou kdyz je to stejne je jen 1 vrah ale tady z toho udelali 2 pripady a co kdyz bude opravdu jeden jediny vrah ktery neuspel a vrazdil znova a zas to nevyslo? Co kdyz je jeden nevinný??? Muze se stat ze za cas vyjdou jeste jine dukazy na povrch a pak tady budete psat co? vy diskutujici? Vsichni odsuzujete ze vrazdili ALE kdo z vas u toho byl ze muze napsat ze to byly oni kdo vrazdil??? Kazdy kdo tady neco pise tak je to jen a jen fikce, ve skutecnosti o tom nema ani paru jako vetsina novinářů. Ja nevim kdo z nich je vrah, dukazy jsou neprime a velmi chatrne ale soudci musi nekoho odsoudit at je vinnen nebo nevinen, jich se to netýká ikdyby udelali chybu tak neprijdou o talar soudit mohou dal, jejich chyby se netrestaj ani pokutou nebo vyhazovem z prace.

peecek ( 15. října 2016 12:00 )

 Z článku vyplývá, že Nečesaný není jedinej zmŕd,...vrahounskej.

Mattoni12 ( 15. října 2016 11:35 )

 Pisete tady co řekl děda, babička Necesaneho ale ze ta ukrajinská lharka tvrdí není to on sakra !!! A pak zase osvítil mne duch svatý a poznala jsem ho?? To je fraška. A ted budou chtít miliony protože baba 100% bude tvrdit ze ma trvale následky. Vždyť už si o tom všichni v městečku povídají jak všude vykládá ze ji kadeřnictví nevynasi a chce cestovat. Tohle je pakaz!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání