Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech, který chtěl k ISIS: Byl jsem připraven zabíjet civilisty

Autor: shp - 
13. října 2016
13:06

Jako první Čech se chtěl přidat k nechvalně proslulé teroristické organizaci ISIS. Jenže při cestě do Sýrie Jan Š. (21) zpanikařil, prozradil se a později byl dopaden. Mladík ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku přiznal podle zjištění Českého rozhlasu – Radiožurnálu, že byl připraven v řadách radikálů zabíjet. A to jak vojáky, tak nevinné civilisty. U soudu mu toto prohlášení jistě nepomůže.

Chystal se zabíjet americké a ruské vojáky bojující proti Islámskému státu, ale připouštěl i to, že by popravoval. Uvedl, že by si lidi určené k popravě vybíral a neprováděl by je tak brutálně. Je třeba vidět, že se chtěl stát vojákem, který podléhá rozkazům, navíc měl navštěvovat právě webové stránky se záběry brutálně prováděných poprav. Předmětem útoku tedy podle něj mohli být i civilisté,“ stojí ve výpovědi Jana S. podle usnesení Krajského soudu v Plzni.

Mladík je ve vazbě od letošního července. Zadržen byl 5. února na letišti v tureckém Istanbulu. Tam měl přestoupit na let do města Gaziantep poblíž hranice se Sýrií. Právě odtamtud míří zahraniční bojovníci vstříc ISIS. Jenže Jan byl podezřelý. Když ho policie konfrontovala, zpanikařil a prozradil se. Na území ovládané teroristy se proto nedostal.

V odbavovací hale se jej ptali, kam jede a za kým, nebyl schopen ihned si vymyslet výmluvu a po prohledání věcí zjistili, že v mobilu má videa o Islámském státu, a proto následně přiznal, že chtěl jet do Sýrie a přidat se k Islámskému státu, následně byl vrácen zpět do České republiky,“ popisuje soud mužovu neúspěšnou misi do náruče teroristů.

Čech si přitom moc dobře uvědomoval, že jedná nezákonně. „Věděl, že když tam odjede a pak se vrátí, že by jej pravděpodobně zavřeli asi za terorismus, věděl, že pokud tam odjede a přidá se k Islámskému státu bojovat, je to v České republice nezákonné a mohl by být zavřený,“ stojí v usnesení.  Stejně tak si byl vědom, že přijmou-li ho teroristé mezi sebe, bude zabíjet.

Výslovně uvedl, že si byl vědom toho, že pokud půjde do té války, bude zabíjet lidi, s čímž byl srovnaný. Jeho cílem bylo být vojákem a bojovat za ISIS,“ cituje dokument výpověď Jana S. V zemi zmítané nepokoji chtěl najít stoupence ISIS a podstoupit až tříměsíční výcvik. „Potom chtěl válčit a zabíjet americké a ruské vojáky,“ uvedl soud. 

Dosavadní vyšetřování neukázalo, že by byl Jan S. napojen na teroristy, jednal nejspíš na vlastní pěst. Proti vazbě, ve které skončil, podal stížnost. Tu ale soud zamítl. Mohl by pokračovat v trestné činnosti nebo pláchnout. Za pokus přidat se k ISIS mu hrozí 12 let až výjimečný trest.

To je velmi přísný trest. Právě ten je přitom třeba považovat za reálný, byť není vyloučeno, že v případě uznání viny jej soud může mimořádně snížit, a to vzhledem k tomu, jak nevídaně zatím obviněný napomáhá objasnit svůj údajný delikt,“ podotkl soud.

helpandloans ( 19. října 2016 10:19 )

Půjčky nabídka s nejvíce skutečné a upřímné. Tady je naše adresa : helpandloans@gmail.com Máte naléhavě potřebují peníze, banka bude čelit podmínky, které jste schopni tak učinit. Žádné další starosti. Jsem především v poskytnutí úvěru na každou osobu, vážný a upřímný. Pro všechny vaše potřeba peníze, půjčky, investice a financování projektu, nabízíme půjčky v rozmezí od 2000 Eur do 5 000 000 kč pro lidi, vážný a upřímný, ve výši 3 % ročně a máte možnost platby až na 30 let. S naší službou máte záruku, že mají půjčku do 48 hodin bez problémů. Prosím, kontaktujte nás pro více informací. Tady je naše adresa : helpandloans@gmail.com PS: nabízíme půjčky pro lidi, vážný a upřímný. Děkuji a prosím, kontaktujte nás

marlen52 ( 13. října 2016 18:01 )

jen aby ho nepustili má chuť zabíjet to znamená že by zabil někoho tady šmejd

tvujosudzmrde ( 13. října 2016 15:21 )

Na to abych pozabíjel pár zmetku nemusim byt v ISIS..

Profesor ( 13. října 2016 14:09 )

Obviněný patří na psychiatrii a né do lochu. Tak trochu mi připomíná vojína Pánka (jméno si asi přesně nepamatuji) z Černejch baronů, kterej chtěl zdrhnout z republiky a protože nebyl silnej v zeměpise, tak začal se plazit už v poli u Rokycan

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání